Jak nevychovat sebestředného jedince

Výchova v dnešní době je velmi odlišná od toho, co jsme znali v minulosti. Globalizace a rychlý rozvoj technologií přinesly jak výhody, tak i výzvy, se kterými se rodiče, učitelé a odborníci na výchovu musí vyrovnat.

Nějaký ten pohlavek v dětství schytal snad každý. Dnes? Neustálá snaha s dítětem se domluvit bez trestů a s pochoponím cloumá nejednou rodinou. Jak z toho ven? Jak nastavit přirozeně pevné hranice?

Výchova nevýchova

Mnoho dnešních dětí tráví spoustu času online, což může mít jak pozitivní, tak i negativní důsledky. Na jednu stranu, technologie mohou být nástrojem pro učení a zábavu. Děti mají přístup k obrovskému množství informací a mohou se učit nové dovednosti pomocí online kurzů, her a aplikací. Na druhou stranu, nadměrné užívání technologií může vést k problémům jako jsou kyberšikana, nedostatek fyzické aktivity, závislost na internetu a poruchy spánku (1).

Navíc, rodiče a učitelé musí také čelit novým sociálním a kulturním výzvám. Globalizace znamená, že děti jsou vystaveny různým kulturám, názorům a životním stylům. To může být obohacující, ale také může představovat složitosti v oblasti identity a sociálního začlenění (2).

Trendy ve výchově

Dalším aspektem výchovy v dnešní době je zvýšený důraz na duševní zdraví. Učitelé a rodiče jsou více vzděláváni o důležitosti duševního zdraví a jak podporovat pozitivní duševní stav u dětí (2).

Výchova v dnešní době proto vyžaduje flexibilitu, otevřenost a schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám. Je důležité najít rovnováhu mezi využitím výhod moderních technologií a zachováním zdravého životního stylu a duševní pohody.1. Učte je sdílení a ohleduplnosti: To je nejdůležitější krok ve výchově nesobeckého dítěte. Pokud dítě odmítne sdílet své hračky, vysvětlete, že sdílení je důležitým aspektem sociální interakce. Vysvětlete také, že by měli respektovat potřeby a pocity ostatních (2).

  1. Snažte se vyhnout přecpávání dárky: Dát dítěti příliš mnoho věcí může vést k očekávání, že vždy dostanou, co chtějí. Místo toho se snažte zaměřit na to, abyste je naučili radovat se z jednoduchých věcí a ocenit to, co již mají.
  2. Učte je věci ocenit: Snažte se jim vysvětlovat, že některé věci se neobjevují jen tak. Například pokud chtějí novou hru, mohli by za ni pracovat nebo šetřit.
  3. Ukazujte jim, jak pomáhat ostatním: Pro dítě je důležité vidět, jak pomáháte ostatním. Mohou se tak učit z vašeho příkladu. Berte je s sebou do dobročinných organizací, nebo požádejte, aby vám pomohli při přípravě jídla pro nemocnou sousedku.
  4. Dejte jim nějakou zodpovědnost: Tím, že dětem svěříte určité úkoly, jakými mohou být drobné domácí práce, je učíte významu práce a hodnotě úsilí a trpělivosti.
  5. Naučte je trpělivosti: Děti se musí naučit, že nemohou mít všechno hned. Trvání na tom, aby počkaly na svůj čas nebo na svoji řadu, může být silným způsobem, jak je naučit trpělivosti a respektu k ostatním.
  6. Budujte jejich empatii: Učte je rozumět pocitům a názorům ostatních lidí. Když vidí, jak se ostatní cítí, budou pravděpodobněji myslet na druhé.
  7. Buďte dobrým vzorem: Děti se snaží napodobovat chování dospělých kolem sebe, takže pokud ukážete empatii, laskavost a ohleduplnost, je pravděpodobné, že tyto hodnoty předají.

Hodně štěstí při výchově všem rodičům. Je to zodpovědná cesta, ale není nic krásnějšího, než mít pak v dospělosti po boku sebevědomého a 

Zdroj: (1) - AI,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK402020/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat