Dialog s dětmi je potřeba vést správně

My rodiče jsme často příliš zaneprázdněni na to, abychom svým dětem skutečně naslouchali, když něco říkají. Je čas to zastavit! Máme pro vás tipy, které zlepší vaše konverzace a sblíží vás.

My dospělí se příliš zřídka zapojujeme do rozhovorů s dětmi. To je škoda, protože jejich nefiltrovaný tok řeči je vtipný, kreativní a naprosto upřímný. Ještě důležitější je, že všechny věci, které nám říkají, jsou pro ně důležité.

To je přesně důvod, proč bychom měli svým dětem naslouchat. I když jsme měli stresující den a opravdu chceme jen ležet na gauči. A nejen to, měli bychom si s nimi popovídat o mléku, které jejich kamarádce vyteklo z nosu, když se smála, nebo o zrnku písku, které je pořádně trápilo, když před čtyřmi týdny běhalo po zahradě.

My dospělí to dokážeme nejlépe, když se zbavíme své dospělosti. Co to přesně znamená?

Dostaňte se na jejich „úroveň“

Pro děti jsme my dospělí obři, když stojíme před nimi a mluvíme na ně shora. Změňte to! Klekněte si, sedněte si nebo se k němu skloňte, ale ujistěte se, že jste v úrovni očí dítěte. Navažte oční kontakt a pozorně poslouchejte. Tak vzbudíte v dítěti pocit, že ho berete vážně. Ve skutečnosti je to samozřejmé, ale až příliš často se necháme rozptylovat mobilními telefony nebo jinými věcmi, o kterých si myslíme, že musíme udělat. 

Mluvte s nimi jednoduše, ale upřímně

Děti kladou neuvěřitelné množství otázek, včetně těch, které nám nejsou příjemné. Ale osvoboďte se od toho. Pokud chce 4leté dítě vědět, odkud pocházejí miminka, klidně mu to vysvětlete. Nemusíte vysvětlovat všechny detaily, ale přesto buďte upřímní. A dávejte pozor, jak s dítětem mluvíte. Odpusťte dlouhou přednášku s ponaučením. Děti si toho okamžitě všimnou a vůbec se jim to nelíbí. Mluvte s nimi jako s přítelem pomocí jednoduchých slov a krátkých vět.

Nesuďte jejich pocity

Když se vám dítě svěří s problémem, nesnižujete jejich pocity jen proto, že pro vás to problém není. V jeho očích ano. Takže místo toho, abyste dítěti pocity rozmlouvali, je obejměte a pokuste se společně najít řešení.

Nerelativizujte jejich pocity

První velký fotbalový zápas nebo vzrušení před třídním testem: V určité chvíli jsou děti překvapeny svými pocity a vlastně nevědí, co s nimi. A spadnout ke zlehčování, že si tím musí projít každý, je velmi snadné. A dětem to vůbec nepomáhá. Více jim pomůžete, když jim dáte najevo, že vzrušení, zlost nebo smutek je něco zcela normálního. Protože ukazuje, že nám na věcech záleží a chceme ze sebe vydat to nejlepší. 

Ukažte své pocity

Až příliš často my dospělí své pocity doslova polykáme. Abychom své děti naučili, že je v pořádku vyjadřovat emoce, musíme to sami umět a mluvit o nich. Hlavně s našimi dětmi. Pokud jste tedy například zklamaní, protože vaše dítě porušilo nějakou dohodu, můžete to říci také. Ne že vás zklamalo dítě, ale že jste smutní, že něco nevyšlo. Jde o to mluvit s dítětem co nejotevřeněji a nejupřímněji. Protože jedině tak se naučí, že může být stejně otevřené a upřímné.

Zdroj: www.littleoakspsychology.com/blog/2021/7/17/early-dialogue-4-steps-to-bring-kids-into-the-discussion, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat