Podpořte pevné sebevědomí svého dítěte

Výchova dětí není procházka růžovým sadem (jak si mnozí bezdětní možná myslí). Kromě vštěpování základních pravidel, dostatku lásky a pochopení, je důležité podporovat dětské sebevědomí. Máme pro vás několik tipů, jak na to.

Bohužel neexistuje žádná kouzelná formulka, podle které byste mohli vychovávat všechny děti. Každé dítě je jiné a co vyhovuje jednomu, může druhému vadit. Je to jako našlapovat na tenkém ledě a bát se, abyste neudělali chybu. Láska a porozumění je nedílnou součástí výchovy, ale ten největší dar, který můžete dítěti dát, je nechat růst jeho sebevědomí.

Schopnost přijímat kritiku

Až příliš často – většina lidí to zná z každodenního pracovního života – slyšíme jen negativní kritiku. Ale znáte ten skvělý pocit, když za svůj výkon dostanete pozitivní zpětnou vazbu, ať už od šéfa, nebo od přátel a rodiny? Smutné na tom je, že negativní kritiku si pamatujeme mnohem snadněji než dobrou. Negativní kritika je však také nesmírně důležitá. Jen ten, kdo rozpozná své chyby, se z nich může poučit. Ale prosím jen s mírou a opravdu konstruktivním způsobem. Pokud budete neustále kritizovat, jen to zvyšuje frustraci a tím oslabuje sebevědomí.

O to důležitější je, aby děti dostatečně často slyšely, že něco udělaly správně. Spíš než výkon samotný je ale třeba chválit především snahu a vytrvalost. Buďte však k dětem upřímní – lež dokážou odhalit rychle a chvála v tu chvíli ztrácí váhu.

Dopřejte jim samostatnost

Již v raném věku je vidět, jak důležitá je pro vaše miminko nezávislost. Zvláště ve fázi, kdy dítě může konečně samostatně chodit, objevuje zcela nový svět a je poprvé opravdu šťastné. I později nechte své děti, aby si to vyzkoušely na vlastní kůži, i když bude oblékání trvat trochu déle nebo je u jídelního stolu obrovský nepořádek.

Jistě, v obtížných situacích byste měli vždy poskytnout podporu a zajistit, aby se nic nestalo. I zde může stačit malá nápověda, která dítěti pomůže dostat se z problémů samo. Pak na sebe budou moci být obzvlášť hrdí.

Všechna rozhodnutí mají důsledky

Vaše dítě se chce odmalička cítit jako plnohodnotný člen rodiny. Ukažte mu, že jeho hlas se počítá, a poslouchejte. Musíte mu však také dát najevo, že si musí stát za svými rozhodnutími. Chce vám pomáhat v kuchyni? Žádný problém, ale předem si ujasněte, že k tomu patří i společný úklid, i když to už není taková zábava.

Darujte čas a fyzickou blízkost

Pro děti je obzvláště důležité, abychom jim věnovali dostatek času. Nesmí chybět ani fyzická blízkost, která umožňuje dítěti pocítit, jak moc je milováno.

Láskyplné pohlazení po hlavě, vřelé objetí nebo společné lenošení na pohovce – to jsou gesta, která vaše dítě potřebuje. Díky tomu se cítí bezpečně a přijímáno. Dejte svému dítěti pocit, že je pro vás tou nejdůležitější osobou na světě.

Je to vaše dítě

Bez ohledu na to, zda jste novopečení rodiče, nebo už pár let jako rodiče působíte, jistě se najde spousta lidí, kteří nešetří dobře míněnými radami. Děti mají bláznivé nápady a každé dítě je jiné – proto byste se neměli nechat příliš ovlivňovat druhými, ale prostě se řídit svým „mateřským instinktem“.

Podpořte své děti bezpodmínečně ve všem, co si usmyslí. Stačí se připojit k zábavným nesmyslům! Někdy můžete udělat i velmi netradiční rozhodnutí – kdo říká, že malí kluci nemohou nosit růžové sponky do vlasů a holky jezdit v bagru?

Buďte jim oporou

Rodiče by samozřejmě chtěli své děti chránit před všemi nepřízněmi života. Ale pamatujte, že to neudělá dítěti radost, ani nepřidá na nezávislosti.

Vaše dítě však potřebuje vyrůstat s pocitem, že se může vždy spolehnout na pomoc svých rodičů. Mělo by vědět, že je pochopeno a jeho rodiče by měli rozpoznat, co potřebuje, a následně ho podpořit. I když udělalo něco špatného, je třeba ho utěšit. To je později naučí, jak důležité je být tu jeden pro druhého.

Mimochodem, malé rituály patří mezi klíčové body, které zajišťují stabilitu. S tím mohou vašemu dítěti pomoci pevné časy jídla nebo rituály před spaním.

Dopřejte jim kontakt s vrstevníky

Aby vaše dítě rozvíjelo své sociální dovednosti, je nesmírně důležité, aby mělo možnost být s ostatními dětmi již od útlého věku. Ať už v jeslích, ve skupinách nebo na pravidelných setkáních s přáteli.

Tímto způsobem se ti nejmenší nejen učí, že sdílení je součástí života, ale také se učí být ohleduplní a prosadit se. Cestou také vznikají mnohdy celoživotní přátelství.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat