Důležitost zvědavosti v životě dětí

Zvědavé děti mohou být únavné, když vám kladou otázky jako na běžícím pásu. Nikdy byste však dětskou zvídavost neměli omezovat, protože jim pomáhá nejen učit se, ale také podporuje další důležité dovednosti.

V generaci našich rodičů byla zvědavost u dětí často trestána. Fráze jako „Nebuď tak zvědavý“ a „Nemusíš vědět všechno“ byly velmi časté. To často vedlo k tomu, že se děti stáhly do sebe, svou zvědavost potlačily a už se na nic neptaly.

Myšlení dnešních rodičů se mění. Zvědavost se nyní považuje za vrozený motor učení, který mají všechny děti. Děti tak podporuje nejen v učení, ale také v celé řadě důležitých dovedností.

Zvědavost podporuje nezávislost

Všichni rodiče chtějí ze svých dětí vychovat nezávislé lidi. Důležitou roli zde hraje zvědavost. Protože zvědavost je nutí věci zkoušet. Velmi často svým vlastním a individuálním způsobem. Pokud je to zvědavost, co dítě nutí hledat řešení problému, automaticky to znamená, že se tak rychle nevzdá. Jeden, dva, dokonce tři nebo čtyři neúspěšné pokusy je nedonutí to vzdát. Protože jeho zvědavost ho žene dál. Pokud dítě konečně požádá o pomoc, chce přesně vědět, proč všechny jeho dosavadní pokusy selhaly.

Zvědavé dítě tedy bude jednat nezávisle, místo aby doufalo, že se o jeho problém postará někdo jiný.

Podporujte jejich představivost

Jedna věc, kterou dospělí obvykle moc neumí, ale která je pro vývoj dítěte velmi důležitá, je hra s představivostí. Při imaginativní hře nebo hraní rolí si děti mohou nejen znovu vytvořit a zpracovat to, co prožily v běžném životě, ale mohou si i zkoušet a hrát si s neznámými věcmi.

Učí se tak promýšlet situaci, i když ji ještě sami nezažili. To jim zase může pomoci správně posoudit nové situace ve vztahu k nim samým a jejich chování. Dítě, které má představivost, si dokáže představit, jak by se situace mohla vyvíjet. Takže si trénuje svůj úsudek a dovednosti při řešení problémů. Dospělí se mohou do imaginární hry zapojit. Když dovolíte, aby mezi postavami probíhaly dialogy, pomáháte dětem trénovat si jazyk a myšlení. Naučí se také rozvíjet empatii.

Učení je pro děti zábava

Zvědavost vždy vede děti k tomu, aby objevovaly nové věci, a proto se nové věci učily. Potřebují svou zvídavost, aby získávaly zkušenosti, pokročily ve svém rozvoji a osamostatnily se. Díky vlastním zkušenostem získaným díky zvědavosti z okolního světa děti zjistí, že učení je zábava a že díky novým znalostem se cítíte dobře. Toto pozitivní posilování pak vede k tomu, že dítě chce pokračovat v učení.

Kreativita vzniká ze zvědavosti

Zvědavost často rozvíjí další základní dovednost, ze které mohou děti těžit i později v životě: kreativitu. Dětská zvídavost a jejich touha zkoumat motivuje děti, aby se ponořily do nových a neznámých situací. Hledají výzvy a chtějí objevovat svět. Naučí se, že věci nemají jen jeden účel. Že některé věci se dají používat úplně jinak, než to dělali dosud. Děti se rodí jako výzkumníci. A jejich kreativita je posouvá dál nejen v dětství, ale je důležitá i v jejich dospělosti.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat