Děti pracujících matek mají lepší výsledky ve škole

Pracující matky často slýchají, že jsou příliš sobecké a nemají na své děti čas. Už nemusíte mít špatné svědomí. Jak se zdá, vaše děti z vaší práce naopak těží. Jak přesně?

Pracující matky dělají dvě skvělé práce. Protože tím, že se věnují své profesionální kariéře a v ideálním případě je práce naplňuje, jsou pro své děti velkým vzorem. Sladit obojí samozřejmě není snadné a vyžaduje to hodně disciplíny. Matky však při práci často trpí špatným svědomím.

V nejvzácnějších případech jsou to ve skutečnosti děti, které obviňují své pracující matky a vyvolávají v nich pocit viny. Obvykle je to ale nejbližší okolí a společnost, co pracujícím matkám ztěžuje život. Zcela neopodstatněně, protože pracující matky mají na děti pozitivní vliv.

Chodit do práce ve prospěch dětí

Maminky, které mají práci a věnují se kariéře, jsou často velmi silné ženy, které prokazují velkou disciplínu a jdou svým dětem dobrým příkladem. Motivace matek má skutečně velmi pozitivní vliv na školní prospěch, sebevědomí a pracovní motivaci dětí. Navíc děti pracujících matek častěji navštěvují střední školy. 

Pozitivní vliv

Děti většinou vnímají zaměstnání svých matek pozitivně. Přesto je špatné svědomí matčiným stálým společníkem. Obecně však platí, že by matky neměly s dítětem sdílet své negativní myšlenky z pocitů viny. To platí i pro otce. V opačném případě se negativní postoj přenese a poskytne dítěti špatný obraz o pracujících matkách.

Je také klíčové, aby každý, kdo přichází do kontaktu s dětmi, zprostředkovával pozitivní a realistický obraz světa práce. V opačném případě bude dítě spíše zaměstnáním rodičů trpět, protože si ho spojí s něčím negativním. Správná rovnováha mezi prací a trávením času s rodinou je tak zásadním faktorem.

Rovnost pro mámu a tátu

Navíc tento kladný vztah k ženám a matkám v práci pozitivně působí i na otce. Už nemusí čelit tlaku, že jsou jediným živitelem rodiny. A díky tomu se mnohem aktivněji zapojují do rodinného života a podporují vás v domácnosti a výchově – staré chápání role matky se tím zjemňuje. 

Už žádné špatné svědomí!

Pracující matky jsou často obviňovány ze sobectví. Zjevně dávají přednost kariéře před blahobytem svých dětí. To prostě není pravda. Matka se ani nemusí věnovat kariéře. I jako brigádnice musí čelit nařčení, že se o potomka dostatečně nestará. Kromě toho mnoho žen nemá možnost volit mezi dětmi a kariérou, ať už proto, že jim jeden příjem nestačí, nebo se musí o rodinu starat samy.

Nikdo nemá právo do tohoto rozhodnutí zasahovat a vyvolávat v mnoha matkách pocit viny, které chtějí, nebo musejí pracovat. Šťastní rodiče – zvláště spokojená maminka, ať už pracující nebo ne – jsou pro každé dítě to nejlepší.

Zdroj: Konrad Adenauer Stiftung, Una M Röhr-Sendlmeier, „Wie viel Mutter braucht das Kind“, Oktober 2015, Ausgabe 188






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat