Jak se nezbláznit ze svého školáka? Nedělejte vše za něj

Že máte nejrůznější předsevzetí spojená jen s Novým rokem? Nebo je úplně ignorujete? Pak vězte, že máte-li doma prvňáčka, teď je ten správný čas si nějaké dát.

Děti budou mít za sebou první měsíc ve škole a ony i vy si pomalu zvykáte na nový režim. Pro některé je to složitější a chce to čas, jiní prvňáčci jako by si změny snad ani nevšimli. Do značné míry záleží i na nás, na rodičích, a tak není úplně od věci stanovit si taková malá předsevzetí, která vám i dětem mohou v mnohé usnadnit začátky ve škole.

Nebudu vše dělat za ně, ale budu pomáhat

Pomoci s domácími úkoly je samozřejmost, ale vypracovat za dítko všechny příklady by byla chyba. Tím, že se bude koukat, jak říkáte, že 2 + 2 jsou 4, se počítat nenaučí. Ale nejde jen o úkoly – nechte jej, aby si připravilo samo aktovku na příští den podle rozvrhu. Jistě, pomůžete mu a zkontrolujete, jestli nic nechybí, ale ne že budete všechno dělat vy! Jinak se vaše dítě samostatnosti a hlavně odpovědnosti nenaučí.

Budu chválit i za snahu, nejen za výsledky

Například psaní nebo čtení pro nás dospělé není žádná věda. Ale kdysi byla, a jaká! A teď jsou všechny možné dovednosti vědou pro našeho potomka. Nikdo není dokonalý, a tak se stane, že přes veškerou snahu se nepovede vykreslit písmenko do požadovaného tvaru a velikosti. Nevadí. I to oceňte. Dítě tím povzbudíte k větší snaze a nebude mít domácí učení spojené se samými nepříjemnostmi.

Nebudu si vyčítat, že nejsem v domácnosti

Tenhle pocit viny mívají především maminky, které pracují na plný úvazek. Většina z nich totiž sní o tom, jak se alespoň ze začátku prvňáčkovi věnují, hned co přijde po vyučování ze školy, nenechávají ho ve družině apod. Přestaňte si vyčítat! Zvládnete to vy i vaše dítě!

Dám učiteli/učitelce šanci

Že jste si na školu a její zaměstnance neodnesli nejlepší vzpomínky, neznamená, že jsou všichni učitelé špatní. Zdaleka ne, právě naopak! Důvěřujte paní učitelce/panu učiteli, kteří dostali vašeho prvňáčka na starosti. První třídní schůzky využijte toho, abyste se zeptali na vše, co vás zajímá. Nikdy před dítětem vyučující nepomlouvejte!

Nic nebudu přehánět!

Ano, v první třídě se toho děti musejí naučit spoustu a domácí příprava je nutností. Ale to neznamená, že byste měli děti nad učebnicí či písankou držet do úmoru! Jsou to pořád děti a určitě by měly mít čas i na hry a zábavu. A odpočinek. Tak jim tohle všechno nezapomínejte dopřávat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat