Co opravdu nesmíte jíst a dělat, když jste těhotná

Také máte pocit, že jen co jste se dověděla, že jste v jiném stavu, ocitla jste se ve světě zákazů? Že být těhotná je vlastně hrozná věda? Pak vězte, že to nemusí být tak hrozné, jak se to na první pohled zdá…

Podívejte se s námi na pár nejčastějších „zákazů“, jež nastávající maminka slýchá ze všech stran, a zjistěte, jak je to s nimi doopravdy!

V žádném případě už nesmíš sportovat!

Máte pod nátlakem okolí pocit, že s jakýmkoli pohybem je teď na 9 měsíců amen? Pak se nemusíte děsit – uvážený pohyb (tedy žádné silové sporty a překonávání rekordů apod.) vám vůbec neublíží! Jen pozor na pády a také na sporty vyžadující dlouhé ležení na zádech či skoky a výrazné otřesy. Pokud se aktivně věnujete nějakému sportu, poraďte se s lékařem, zda a v jaké míře s ním můžete během těhotenství pokračovat.

Ať tě ani nenapadne brát nějaké léky!

Pokud během těhotenství onemocníte a váš stav vyžaduje léky, nepanikařte. Lékař vám jistě předepíše takové, které vašemu miminku neublíží. Drobné obtíže zkoušejte řešit tradičními postupy (postel a horký čaj) a přírodními přípravky (vždy se ale poraďte s lékařem o jejich vhodnosti, například některé bylinky jsou v těhotenství opravdu zakázány).

Ne, abys pila kávu!

Patříte-li k milovnicím kávy, neznamená těhotenství, že se s ní musíte zcela rozloučit – dáte-li si jeden slabší šálek denně, nic se nestane ani vám, ani miminku (tedy pokud vám to lékař z nějakého důvodu nezakázal). Většina těhotných ovšem stejně kávu nepije – nedělá jim dobře na žaludek.

Hlavně nejez sýry!

Vzdát se během těhotenství sýrů znamená připravit se o cenný zdroj vápníku. A to by byla škoda. Varování spojené se sýry se týká jen sýrů tzv. čerstvých, tedy nepasterizovaných, které mohou obsahovat bakterie, jež mohou plod poškodit, nebo plísňových. Ale pasterizovaných sýrů typu eidam, cheddar nebo gouda se bát nemusíte! Jen si v obchodě pozorně čtěte složení a charakteristiku sýrů.

Rozhodně se vyhýbej rybám!

Varování před rybami jako takovými je hloupost. Těhotné se musejí vyhýbat pouze syrovým rybám (a mořským plodům), ty řádně tepelně upravené jim neuškodí. Pokud se obáváte obsahu rtuti v mořských rybách, sáhněte po rybě sladkovodní, ty české patří k nejkvalitnějším na trhu!

A rada na závěr – až uslyšíte, že když jste těhotná, musíte přece jíst za dva, neposlouchejte. Nemáte v těle dospělého člověka, ale plod, který potřebuje stravu především bohatou na živiny, nikoli kalorie! Takže žádné přejídání a cpaní se. Během těhotenství potřebuje vaše tělo jen nějakých 300 kalorií navíc, ne celý další denní energetický příjem dospělého člověka!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat