Pojídání placenty po porodu. Je to vážně dobrý nápad?

Konzumace placenty je teď hodně v kurzu. Opravdu je to něco, do čeho byste měla jít i vy? Ne tak rychle. Objevila se totiž možná rizika, před kterými odborníci varují. Navíc prý chybí i důkazy, jež by prospěšnost této „kúry“ definitivně potvrdily!

Ať už jste v radostném očekávání, či nikoliv, zřejmě vám neuniklo, že poslední dobou se slovo „placenta“ skloňuje ve všech pádech. Tedy úplně přesně – její pojídání neboli placentofágie. Stává se z toho totiž trend, který rozděluje svět na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že je to holý kanibalismus typický pro zvířata, druzí oponují, že pozření mateřského lůžka má nesmírné zdravotní výhody. K čemu se přikláníte vy? Možná vám v rozhodnutí pomůže názor odborníků, kteří k této „módě“ zaujali hodně negativní postoj…

Jíst, či nejíst? To je otázka

Lékaři odhadují, že jen ve Spojených státech placentofágii využívají desetitisíce žen. Hrdé matky posílají své placenty do specializovaných podniků, ve kterých se z nich vytvářejí kapsle, koktejly, krémy nebo tinktury. A důvod? Říká se, že tahle „medicína“ je bohatým zdrojem železa, přispívá k produkci mléka i duševní pohodě během šestinedělí, dodá energii a urychlí proces hojení po porodu. Co je na tom pravdy? Úplně na rovinu? Moc toho prý není.

Mnoho placentového povyku pro nic?

Američtí antropologové z Nevadské univerzity provedli výzkum, během něhož zkoumali 30 prvorodiček. Polovina z nich užívala kapsle s placentou, zbylým účastnicím se podávaly tablety obsahující sušené hovězí maso. Po třech týdnech a krevních testech respondentek vyšlo najevo, že obě skupiny jsou na tom s obsahem železa v krvi skoro stejně. Ke všemu se ukázalo, že placentové kapsle poskytují pouze 24 % denní doporučené dávky tohoto minerálu – jako bohatý zdroj železa tedy neobstály. Ovšem ani s dalšími jejich údajnými výhodami to není žádná hitparáda.

Energii? Tu hledejte jinde

Stejný tým odborníků hledal souvislost i mezi pravidelným užíváním placenty (v jakékoliv formě) a duševní pohodou. Výzkumníci se zaměřili na poznatky několika předešlých studií, na jejichž základech si udělali o celé situaci jasný obrázek. Podle nich neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace plodového lůžka mírní depresivní příznaky, pomáhá s kojením i navýšením energetické hladiny nebo nějak zvlášť prospívá zdraví. Ba naopak tu jsou možná rizika, o kterých je dobré vědět.

Infekce v prášku. Stačí ji zapít

Placenta nejenže přináší živiny samotnému plodu, ale také filtruje odpadní látky. Její požití může teoreticky vzato vést k infekci, zvláště pokud není po dodávce řádně zpracována,“ vysvětluje autorka zmíněné studie a antropoložka Laura Gryder.

Odbornice se jako důkaz svého tvrzení odkazuje na nedávný případ z americké oregonské nemocnice, kdy se u novorozence vyvinula streptokoková infekce. Ta bohužel přešla z matky na dítě, neboť se ukázalo, že pilulky placenty, které žena užívala, byly na bakterie streptokoka pozitivní. Ano, i tohle se může stát. Bohužel.

Zatím nejsou žádné oficiální standardy na to, jak by měly být placenty správně zpracovány či zabaleny. Když nejsou zahřáty na dostatečně vysokou teplotu, nezlikvidují se škodlivé bakterie a infekční patogeny. Ženy, které pak konzumují tyto kontaminované tablety, mohou snadno předat infekce svým dětem,“ souhlasí se svou kolegyní lékař a spoluautor výzkumu Daniel Benyshek. No, takže jak se teď na pojídání placenty díváte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat