Chcete otěhotnět? Vědci objevili bílkovinu ovlivňující oplození!

Průlom v léčbě neplodnosti a především v oplození in vitro znamená nový objev molekulárních biologů z Cambridge. Britští vědci popsali bílkovinu na povrchu vajíčka, která ovlivňuje jeho splynutí s hlavičkou spermie. Protein dostal název Juno podle hlavní římské bohyně, které byl přisuzován patronát nad manželstvím a plodností.

Podle týmu doktora Gavina Wrighta je zdravé vajíčko na povrchu poseto bílkovinou Juno, která ovlivňuje to, zda bude do nitra vpuštěna spermie. Protein Juno na vajíčku musí souhlasit s proteinem na spermii. „Bez bílkoviny Juno nemohou spermie a vajíčko splynout,“ píše britský deník The Mail.

Rozluštili jsme dlouholetou záhadu v biologii tím, že jsme identifikovali molekuly vyskytující se na všech spermiích a vajíčkách, které se navíc musejí navzájem propojit, když dochází k početí. Bez této základní interakce nemůže dojít k oplození. Na základě tohoto objevu jsme schopni vyvinout novou léčbu neplodnosti i nové metody antikoncepce,“ věří doktor Wright z Institutu Wellcome Trust Sanger v Cambridge.

Bílkovinu na špičce spermie – akrozóm – objevili molekulární biologové už před lety. Teď se pátralo po kompatibilním proteinu, jemuž se říká Juno.

Bez bílkoviny Juno, jak uvádí odborný časopis Nature, není možné oplodnit ani zdravé vajíčko. Prokázaly to pokusy na hlodavcích. Stačí vyřadit z účinnosti Juno, a sebezdravější vajíčko zůstane neoplozené. Poznatek znamená dvě věci, jednak je možné vyřazením aktivity proteinu Juno získat novou metodu antikoncepce, nebo naopak aktivací bílkoviny Juno oplodnit vajíčko, které by jinak zaniklo jako liché.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat