Co udělat, abyste předešli kyberšikaně vašeho dítěte

Internet je skvělým vynálezem, ale pro děti skrývá i řadu nástrah, jež mohou vyústit v nebezpečné situace či kyberšikanu. Co můžete jako rodič udělat, abyste tomuto nebezpečí předešli?

Základem je samozřejmě promluvit si se svým potomkem, jaké nástrahy může internet – a především nejrůznější sociální sítě – představovat a jak si na síti uchránit své soukromí. Nespoléhejte však na to, že se dítě bude vašimi slovy naprosto věrně řídit nebo že v rozhovoru s ním obsáhnete opravdu všechno. Podnikněte i některé další kroky, jež mohou vaši dceru či vašeho syna ochránit.

Jak to vlastně funguje?

Pokud nejste příliš seznámeni s tím, jak vlastně vypadají a fungují sociální sítě, které jsou mezi dětmi oblíbené, pořádně se s nimi seznamte (na jakém principu jsou založené, jak lze nastavit soukromí, jsou nějak zabezpečené apod.?). Zkuste požádat svého potomka, aby vás do tajů těchto sítí (a především těch, jež užívá), zasvětil. Společně se pak soustřeďte na to, aby byl jeho profil maximálně zabezpečen.

Nastavte časový limit

Vaše dítě by nemělo prosedět na internetu celé odpoledne. Takže stanovte jasný čas, kdy jej může využívat i k něčemu jinému, než je například příprava domácích úkolů, a dohlédněte, aby tento čas dodržovalo. Pokud se tak nestane, pamatujte, že každý počítač lze od internetu odpojit...

Zabezpečte počítač

Občas není na škodu podívat se do historie prohlížeče, abyste se dověděli, jaké stránky vaše dítě navštěvuje. Zjistěte si také, jaké máte možnosti v zamezení přístupu dítěte na stránky s rizikovým obsahem (pamatujte, že děti jsou zvědavé a navíc důvěřivé, což je nebezpečná kombinace).

Pokud vaše dítě používá počítače ve škole, zajímejte se o to, jak jsou zabezpečené.

S kým komunikuje

Vyptávejte se, co vlastně váš potomek na internetu dělá. Zda opravdu například chatuje jen s lidmi, které opravdu zná (a ne například s dospělým cizincem vydávajícím se za jeho vrstevníka) a zda své soukromí nesdílí s lidmi, s nimiž by nemělo (zkontrolujte s ním, zda je jeho profil opravdu zabezpečený a zda na něm neuveřejňuje i ryze soukromé věci, k nimž patří nejen fotografie, ale také osobní údaje, svůj denní program apod.).

Není obětí kyberšikany?

Vaše dítě se samozřejmě může i přes všechno výše uvedené stát obětí kyberšikany, není výjimkou, že útočníky bývají spolužáci či kamarádi. Proto zpozorněte, pokud si u svého potomka všimnete změny chování (ničím nevysvětlený smutek, zhoršení prospěchu, sklony k sebedestruktivnímu chování, časté „bolesti břicha“ bez zjevného důvodu apod.) – právě za nimi totiž může kyberšikana stát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat