Dětem na očích. Situace v rodině, které by měly vidět

Každý rodič se snaží jít svému dítěti především dobrým příkladem. A tak si dáváme pozor na hrubé výrazy, nevhodná gesta, nezvyklé chování… Jenže na druhou stranu existují situace, jež by naše dítko vidět mělo. Které to jsou?

Nemyslete si, že i malé dítě nevnímá, co se kolem něho děje, a neukládá si výjevy před svýma očima hluboko do své paměti. Ačkoli tato věta může znít na první pohled jako varování, vězte, že ji naopak můžete využít ve svůj prospěch a ukázat svému potomkovi i velmi důležité okamžiky, které jednou může následovat!

A o jakých situacích to mluvíme?

Společná starost o domácnost

Ačkoli všichni dávno víme, že neexistuje žádná „mužská“ a „ženská“ práce, stále tohle rozdělení přetrvává v mnoha domácnostech. Zbytečně. Jistě, jsou činnosti, na které je jeden z partnerů šikovnější, ale to neznamená, že všechnu práci musí zastat jen jeden z rodičů. V činnostech, jako je úklid, vaření, ale i praní apod., se zkrátka můžete snadno střídat, nebo je dělat společně.

A společná zábava

Dělit byste se neměli jen o domácí práce, ale i o chvíle odpočinku. A tak si s partnerem či partnerkou v klidu sedněte ke společnému sledování televize, zahrajte si nějakou hru, vyrazte na procházku… Fantazii se meze nekladou. Samozřejmě do zmíněných kratochvílí zapojte i svého potomka – ať vidí, že se umíte dělit nejen o povinnosti, ale i o radost a pohodu.

Vzájemná komunikace

S výjimkou opravdu závažných témat a těch, která nejsou vhodná pro dětská ouška, před svými ratolestmi klidně probírejte slasti i strasti svého života. Pro dítě je důležité, aby vidělo, jak jeho rodiče komunikují, jak si vzájemně naslouchají. Naučí se základy otevřené komunikace, nebude se bát vyjádřit svůj názor, ale nebude mít ani problém s přijetím názorů druhé osoby.

Spory a nesouhlas

Nevyhne se jim žádný vztah, s tím se prostě musíme smířit. A vůbec není na škodu, když dítě vidí, že spolu rodiče mohou i nesouhlasit. V žádném případě to neznamená, že by váš potomek měl být svědkem křiku, urážek, výčitek, pláče apod., to ani náhodou! Mluvíme o civilizované výměně odlišných názorů, hledání kompromisu a partnerského „vyjednávání“. A po něm samozřejmě následuje…

Usmíření

Pro dítě je důležité, když vidí, že ačkoli se rodiče nemohli kvůli něčemu dohodnout, nakonec našli kompromisní řešení a jejich vzájemný vztah a lásku to nijak nenarušilo. I této fázi by proto mělo být přítomno. Mimochodem, vůbec není slabostí přiznat před potomkem svou chybu a partnerovi či partnerce se za ni omluvit. I tím dáte své ratolesti důležitý příklad, z něhož může v budoucnu čerpat.

Projevy náklonosti a lásky

Polibky, obětí, držení se za ruce, nevinné mazlení třeba při sledování televize, vzájemné něžné dotyky… I toho všeho by dítě mělo být svědkem. Nemyslete si, že děti nerozumí, co takové projevy znamenají. Váš potomek by měl vědět, jak vypadá láska mezi dvěma lidmi (samozřejmě i to má své hranice, jisté projevy lásky by vaše dítě rozhodně sledovat nemělo).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat