Je to dítě normální? Podivné chování batolat, které vás přivádí k pochybám

Máte doma batole a občas vás některé jeho chování přivádí k úžasu a pochybám, zda se takhle chovají i ostatní děti tohoto věku? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Pravděpodobně je to, co váš miláček dělá, úplně normální!

Čím batolata své rodiče (především ty začínající) nejčastěji znejistí?

Rytmické, zdánlivě nekonečné kývání

Rytmické, opakující se pohyby těla (nejčastěji hlava nebo horní polovina těla) pomáhají zklidnit nervový systém, který se musí vypořádat se spoustou stimulů. Pokud si tedy dítě nijak neubližuje, kývání hlavou není ničím závadným.

Ručičky v kalhotách

A vy jste si mysleli, že věci typu onanie budete s dítětem řešit nejdříve v pubertě. Chyba lávky! Jen můžete být klidní – nic s batoletem rozebírat nemusíte. Jen se mu můžete snažit vysvětlit, že by mělo vyndat ručičku z kalhot na veřejnosti. Jinak si se sebestimulací vašeho děťátka nemusíte lámat hlavu. Prostě poznává své tělo a je mu to příjemné.

Neskutečné chutě

Nechápete, jak si může vaše robátko pochutnávat na blátě, prachu zpod pohovky, srsti vašeho psa (o jeho granulích nemluvě) nebo konstrukci kočárku? Opět není třeba panikařit (i když z povahy věci se samozřejmě vyplatí, pokud budete hlídat, co si vaše dítě strká do pusinky – některé věci mohou být velmi nebezpečné), touha ochutnávat svět patří k přirozeným způsobům, jakým vaše batole poznává své okolí.

Šťourání se v nose

Není na tom nic nebezpečného ani nenormálního, dělají to úplně všechny děti. Na vás je zachovat klid a snažit se dítě přesvědčit, že je lepší používat kapesník.

Imaginární přátelé

Vaše batole má kamaráda, se kterým tráví většinu času, povídá si s ním, hraje si s ním, vypráví vám o něm... Jenže má to háček – onen kamarád žije pouze v představách vašeho dítěte. Ještě než se stihnete vyděsit, že se vaše dítě zbláznilo, uklidněte se. Má ho skoro každé batole. Schválně se zkuste zeptat svých rodičů, zda to nebyl i váš případ. Imaginární svět pomáhá dítěti lépe pochopit ten skutečný, navíc rozvíjí jeho kreativitu.

Obsese hračkou

Kromě imaginárního kamaráda může mít vaše dítko i oblíbenou hračku. Tak oblíbenou, že se bez ní nehne, odmítá se od ní odloučit, všechno jí vypráví a chová se k ní jako k nejbližšímu člověkovi. Nesnažte se to změnit! Oblíbená hračka dítěti dodává pocit jistoty a uklidňuje ho v neznámém světě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat