Pozor na líčení v těhotenství: Make-upu poškozuje inteligenci dítěte

Nejen na alkohol a tabák by ženy v těhotenství měly zapomenout, vyhýbat by se také měly většině líčidel či laků na vlasy. Řada rtěnek a dalších kosmetických přípravků totiž obsahuje poměrně vysoké koncentrace ftalátů, které se dostávají do krevního řečiště matky a odtud také do vyvíjejícího se plodu. A u něj poškozují mozek. Studie z New Yorku odhaluje vztah mezi nižším IQ dítěte a líčidly, která matka v těhotenství používala.

Pokud byl plod vystaven v děloze dvěma druhům ftalátů, měl ve srovnání s průměrem o šest bodů nižší IQ ve věku sedmi let,“ tvrdí vědci z Columbia University v New Yorku. Podle nich se ftaláty dostaly do matčina těla z kosmetiky.

Vztah mezi účinky ftalátů z líčidel a nižším IQ zůstal silný, i když do analýzy výsledků byly započteny ostatní významné faktory jako inteligence matky a prostředí, v němž se dítě vyvíjí.

Ftaláty jsou změkčovadla umělých hmot. Tyto cyklické uhlovodíky narušují hormonální systém člověka a způsobují vážné zdravotní komplikace včetně neplodnosti. Podle newyorských vědců působí negativně také na mozek vyvíjejícího se plodu a snižují jeho inteligenci.

Vědci z New Yorku sledovali účinky čtyř druhů ftalátů a zjistili, že inteligenci plodu negativně ovlivňují především dva, které chemici znají pod zkratkami DnBP (di-n-butyl ftalát) a DiBP (diisobutyl ftalát). Vyskytují se také v rtěnkách, lacích na vlasy, lacích na nehty a některých mycích gelech. V lednu 2010 byly Evropskou agenturou pro chemické látky oba ftaláty zařazeny na seznam nebezpečných látek vzbuzujících mimořádné obavy pro autorizaci dle směrnice REACH.

„Tak velký rozdíl v inteligenci dětí, který jsme zjistili, je velmi znepokojující. Snížení IQ o šest bodů už může mít výrazný vliv na výsledky ve škole i v zaměstnání,“ tvrdí profesorka Robin Whyattová z Columbia University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat