Motivujete děti pomocí dárků? Tohle byste měli vědět!

Absolutní materialismus je kontraproduktivní v životě jedince a neprospívá v konečném důsledku ani společnosti. Extrémně materialisticky založených lidí, které mají problémy v osobním životě i mezilidských vztazích, ale v poslední době přibývá. Podle psychologů z Chicaga je to především nedobrými výchovnými metodami rodičů. Ti, kteří totiž své děti dokážou motivovat jen dárky, vychovávají jedince, který bude v dospělosti citově omezeným materialistou. A to je postoj produkující řadu psychologických problémů na úrovni jedince, ale i obecně sociálních problémů.

„Děti, které dostávají hodně materiálních odměn od rodičů, se budou i v dospělosti odměňovat materiálně, což může být problematické. Když děti pomocí dárku chválíte za něco, že třeba uspěly ve fotbale či dostaly jedničku ve škole, když jim dáváte dárky jako způsob projevu citu a když je trestáte tím, že jim věci berete, třeba oblíbenou hračku či hru, to vše vede k velkému materialismu u dětí v dospělosti,“ tvrdí doktorka Marsha Richinsová z Chicaga.

Děti, které dostávají odměnu a pochvalu ve formě materiálních věcí (hmotných dárků), používají vlastnictví věcí jako definici sebe sama, pak mají tendenci hromadit věci, aby se samy posílily. To jsou vše základní principy materialismu.

Nejhorší situace podle Richinsové nastává, když nemají rodiče na děti čas a řeší svůj pocit provinění – že se nevěnují dostatečně potomkům – nákupem dárků a věcí. Dítě to silně vnímá, psychicky strádá a budujeme si v mozkovém centru odměny silnou závislost na hmotných věcech. Jenže věci jako takové ukojí centrum odměny pouze jednorázově. Materialista tak neustále touží po nových a nových věcech, pořád je hromadí, žene se za penězi a nákupy, ale jakmile jednu věc má, centrum odměny žádá další. Neboť uspokojení se pojí především s momentem nabytí věci.

Cestou k štědrosti a vděčnosti je především péče rodičů a důsledná výchova. Není špatné dětem kupovat dárky, ale je třeba je vybízet k tomu, aby projevovaly vděčnost za to, že něco dostanou, za to, že to mají, ale také vděčnost za to, že mají přátele, příbuzné a další lidi ve svém životě. Tím se v nich vytváří cesta k vděčnosti a menší závislosti na věcech. „Pokud chcete potlačovat materialismus u svých dětí, musíte s nimi trávit více času a modelovat v nich vřelost, vděčnost a štědrost,“ dodává docentka Lan Chaplinová z University of Illinois.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat