Užijte si zimu bez zbytečných úrazů

26.12.2014 | Děti a rodina

Na zimní počasí se zasněženými kopci a zamrzlými rybníky se těší snad každé dítě. Jenže jeho oblíbené aktivity v podobě sáňkování, lyžování či bruslení přidělává vrásky na čele nejednomu rodiči. Na rozdíl o svého potomka si totiž uvědomuje, jaká rizika tyto sporty představují.

Zimní úrazy mohou být velmi vážné. Proto je důležité vědět, jak jim předcházet. Jaké zásady bychom měli u svých dětí (a vlastně i u sebe) dodržovat, abychom úrazům při sáňkování, lyžování nebo bruslení předešli?

Na co nezapomenout při pořizování výbavy

„Naprostou nezbytností je při zimních sportech nošení helmy. Úrazy hlavy totiž patří k těm nejzávažnějším, mohou být i fatální,“ upozorňuje poradkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP ČR) Petra Rejzková. „Rovněž se vyplatí investovat do speciálních chráničů. Při bruslení je důležité chránit jimi především lokty a kolena, která při pádech na ledu velmi trpí. Pro lyžování pak ještě přidejte speciální chrániče na páteř a další,“ upřesňuje Petra Rejzková.

Především u dětí (ale nejen u nich) je dobré investovat do opravdu kvalitního zimního vybavení a ochranných prvků. Naštěstí nemusíte zcela zruinovat rodinný rozpočet, kvalitní výbavu můžete pořídit i v bazaru. Děti z ní stejně brzy vyrostou.

Maličkosti, které mohou rozhodnout

Pozornost byste měli věnovat i výběru dětského zimního oblečení. Mělo by být dostatečně teplé, ale zároveň prodyšné, aby odvádělo případnou vlhkost, pokud by se dítě zpotilo. „Oblečení chrání dítě při hrátkách ve sněhu nejen před nachlazením, ale také před omrzlinami,“ doplňuje Petra Rejzková.

Rozhodující může být i výběr rukavic. „I ty by měly umět víc než jen bránit dětské ručičky před mrazem. Měly by být i dostatečně pevné a kvalitní, aby ochránily prsty v případě přejetí hranou sáněk, lyží, nebo dokonce brusle,“ říká poradkyně VZP ČR.

Pamatujte na péči o dětskou pokožku v mrazivých dnech. „Nezbytné je chránit ji nemastnými krémy pro hydrataci a především přípravky s ochrannými UV faktory. Sluneční záření je pro zdraví pokožky v zimě stejně nebezpečné jako v létě,“ varuje Petra Rejzková.

Hurá ven

Pokud s dětmi vyrážíte na lyže, pamatujte, že byste je měli mít neustále pod kontrolou a měli byste být připraveni jim kdykoli přispěchat na pomoc. Je nutné je naučit, jak se na sjezdovkách chovat bezpečně a zbytečně neriskovat. „Pamatujte, že riziko pro dětské zdraví představují i vleky,“ upozorňuje poradkyně VZP ČR.

Pokud se dítě chystá bruslit na rybníku či jiné zamrzlé vodní hladině, měli byste se přesvědčit, že je led opravdu dostatečně silný. Propadnout se pod led představuje velmi významné riziko nejen pro zdraví, ale i život dítěte.

Zima nabízí spoustu příležitostí k radosti. Nenechejte si ji zkazit zbytečným riskováním zdraví svého dítěte. Prevence úrazů je poměrně snadná, stačí dodržovat několik základních zásad. Pak si budete moci sníh a led opravdu užít!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat