5 výborných knížek pro děti

23.03.2015 | Děti a rodina

Číst je skvělé, rozšiřuje se slovní zásoba, poznáte nové věci, dostanete se do jiného světa.

Knihy podporují fantazii a učí vás o všem možném. Je však důležité, abyste zejména svým ratolestem našli kvalitní knihy. Jenže kde takovou hledat? Můžete si nechat doporučit knihu u svého knihkupce, zeptat se v knihovně nebo si najít takové, které získaly různá ocenění. My jsme jich pro vás několik vybrali.

Hlava v hlavě

Hravá a barevná kniha je plná vtipných i poučných ilustrací od významného umělce Davida Böhma, který byl v minulosti třikrát nominován na cenu Jindřicha Chalupeckého. Texty k ní vytvořil Ondřej Buddeus, též významný překladatel, autor a držitel ceny Jiřího Ortena. Hlavopedie je úžasně originální – najdete v ní mapu hlavy, dozvíte se, jak funguje paměť, a pobavíte se u australského komiksu, co se čte vzhůru nohama. Je plná nevšedních pojmů, jako jsou Šediny, Svědiny, Pihov či Mount Beďar. Pobaví se u ní celá rodina.

Muž z hodin aneb Proč se na podzim mění čas

První český steampunkový počin po vzoru Tima Burtona je z pera Vratislava Maňáka. Napínavý příběh na pomezí fantasy a sci-fi nadchne hlavně starší děti, určitě i některé dospělé. Vypráví o osmileté Lence, která pátrá po zmizelé hodinové ručičce společně s panem Weissem. Děj se odehrává v 19. století a autorovi se skvěle podařilo vystihnout atmosféru té doby. Čeká vás mnoho tajemství, záhad a odhalení, proč byl zaveden zimní čas.

Proč obrazy nepotřebují názvy

Jestli jste někdy toužili pochopit moderní umění, pak je tako kniha určená také vám, nejen vašim dětem. Autoři Ondřej Horák a Jiří Franta si dali velmi záležet, aby jejich kniha byla zábavná, hravá a pochopitelná. Obsahuje také příběh s detektivní zápletkou. Vysvětlí vám, proč na začátku 20. století vystavil Marcel Duchamp pisoár nebo jaký je rozdíl mezi modernismem a postmodernismem. Dozvíte se, proč je moderní umění důležité, v čem jsou jeho hodnoty, jak vzniká a co malíř vidí.

Kosprd a Telecí

Velmi příjemná knížka, která dětem ukazuje (ne)obyčejný život dětskýma očima. Autorský tandem Evy Papouškové s kresbami od Galiny Miklínové vytvořil nádhernou knihu. Kosprd a Telecí jsou jména dvou dětí ve školce. Kosprd do ní právě nastoupil a nemůže si zvyknout, stále pláče. Což však nic nemění na tom, že se seznámí s uličnickou holčičkou Telecí a společně prožívají nejedno dobrodružství. Z jejich rošťáren vstávají nudným učitelkám vlasy na hlavě. Kniha je vtipná, trochu drsná a velmi úspěšná. Ihned po svém vydání si získala oblibu dětí i jejich rodičů, můžete si být jistí, že si ji zamilují tříleťáci, školáci i dospělí. Můžeme ji doporučit také pro první čtení.

Velké dobrodružství Pepíka Střechy

Tato kniha od Pavla Čecha získala cenu Magnesia Litera za nejkrásnější knihu roku 2013 pro děti a mládež. Jedná se o velmi populární komiks s překrásnými malbami a ilustracemi. Dobrodružný příběh je často přirovnáván ke knihám Jaroslava Foglara. Pepík Střecha je samotářský a bojácný kluk, který utíká do světa fantazie, kde ožívají postavy z jeho oblíbených knih. Vše se změní ve chvíli, kdy se seznámí s novou spolužačkou Elzevírou. Jeho snění se stává skutečností, opravdové napětí začíná. Vneste se s dětmi do děje plného romantiky, nostalgie a tajemství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat