Udělejte ze svého dítka opravdového řečníka

Sotva začne batole vydávat zvuky a pomáhá si prvními slovy, je třeba ho v řeči co nejvíce podporovat. Co na tom, že ještě není žádným řečníkem. Když přidáte ruku k dílu, může se jím hravě stát!

Děti, tedy ty ještě úplně malé, používají k dorozumívání s okolním světem nejrůznější zvuky, které postupně nahradí slovy, jak je známe. Jenže není dobré čekat, až začne mluvit samo! Kdepak – skutečnost, že ještě nepoužívá „náš“ jazyk, ale jen nějaký „svůj“, vůbec neznamená, že jeho mozek nezačíná chápat koncept lidské řeči a že už se v něm netvoří základy pro příští slovní zásobu.

A tak chcete-li své dítě v řeči a vytvoření opravdu široké slovní zásoby co nejvíce podpořit, budete muset přiložit ruku (respektive pusu) k dílu.

Jak?

Stimulujte řeč prostředím

Pokud vaše batole nezná prakticky nic jiného než 4 stěny vašeho bytu, dvorek nebo pískoviště, rozšiřte mu obzory! A to doslova. Vyrazte spolu někam, kde jste předtím nebyli nebo kde je toho hodně k vidění. A všechno dítěti popisujte. Skvěle se hodí třeba návštěva zoologické zahrady, ale také lesa nebo výstavy pro děti. Pokud máte přeci jen omezené možnosti, vystačíte i s obchodním centrem. Důležité je, aby toho dítě vidělo co nejvíce. A hlavně slyšelo z vašich úst, co všechno to vlastně vidí.

Popisujte, co se děje

Nemusíte ale dítku popisovat jen prostředí, ve kterém se nacházíte. Říkejte mu také o všem, co právě děláte. Že zrovna jen myjete nádobí? No a co? I to se dá pěkně popisovat. Stejně jako veškeré činnosti, které s dítětem podnikáte – od oblékání přes mytí až po krmení. Žádné mlčení z vaší strany, naopak vše vykreslujte co nejpodrobněji a nejzajímavěji.

Sáhněte po knize

A to tak často, jak jen to půjde, už od útlého věku vašeho batolete. Knihy jsou pro dítě nekonečnou studnicí slov, rozvíjejí fantazii (ano, i u těch nejmenších) a navíc bývají napsány krásnou češtinou, kterou většina z nás – při vší snaze – přeci jen tak úplně v běžné konverzaci neovládá. Navíc jsou dětské knihy plné ilustrací, které dodají rozvíjející se slovní zásobě další rozměr a možnosti.

Zpívejte mu

I když nemáte zrovna talent na zpěv, odhoďte veškeré zábrany a svému dítku zpívejte tak často, jak jen to půjde. Nemusíte se omezovat jen na vyloženě dětské písničky, zařaďte i nějakou lidovku nebo něco od vašeho oblíbeného zpěváka/zpěvačky (jen pozor na téma skladby, pamatujte, že dětská ouška ještě nejsou na některá témata stavěná, o dětské duši ani nemluvě). Nejenže dítě pobavíte, ale navíc mu do slovní zásoby přidáte další „materiál“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat