Prostreno.cz

15 bylinných čajů pro každou situaci. Jaký je ten pravý pro vás?

Poslední dobou se stále více z nás vyhýbá zázračným pilulkám a vracíme se k přírodním zdrojům. Naše babičky dobře věděly, proč sbírat pampelišky, proč mít doma sušený heřmánek a mnoho dalších zázračných bylinek. Dnes máme tu výhodu, že se k nám dováží i cizokrajné byliny, díky nimž máme mnohem více možností.

Jaký čaj bude ten pravý pro vás?

Zelený čaj

Kvalitní zelený čaj má vysoký obsah antioxidantů a přináší zklidnění pro naše tělo i mysl. Snižuje cholesterol a podporuje zdravý růst buněk.

Černý čaj

Černý čaj je výjimečný tím, že si dokáže uchovat svoji vůni i po řadu let. Vyhledávaný je i pro své pozitivní účinky, snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky, reguluje hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé vlastnosti.

Čaj oolong

Pokud přemýšlíte, z čeho se tento čaj připravuje, pak je to opět z pravých čajových lístků. Od zeleného a černé čaje se odlišuje způsobem zpracování a dobou oxidace. V Číně se označuje jako polozelený či žlutozelený čaj. Pro naše tělo je přínosný tím, že pomáhá zmírnit onemocnění kůže a také je pomocníkem při redukci hmotnosti. Z tohoto důvodu je u nás velmi oblíbený.

Bílý čaj

Na bílý čaj rozhodně nesmíme zapomenout. Má největší antioxidační vlastnosti a nízký obsah kofeinu. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu, reguluje krevní tlak a je antibakteriální.

Rooibos

Na rozdíl od předešlých čajů, které pocházejí z Asie, rooibos pochází z Jižní Afriky. Přezdívá se mu červený čaj, tradičně podává s mlékem, většinou není třeba jej doslazovat, má přirozenou nasládlou chuť. Rooibos neobsahuje kofein, má příznivý vliv na podrážděnou kůži a preventivně působí proti rakovině.

Mátový čaj

Máta peprná se postupně rozšířila do celého světa, kde se jí daří v mírném pásmu. V léčitelství má hned několik významných funkcí. Máta povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Též podporuje funkci jater, slinivky břišní a žlučníku. Mátový čaj se podává při nechutenství, působí proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy. Inhalace máty pomáhá při zánětech dýchacích cest.

Zázvorový čaj

Zázvor oceníte nejen jako čaj, ale je součástí i mnohých indický a čínských pokrmů. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech (v těhotenství se ale doporučuje jen v omezené míře). Podporuje imunitní systém, léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci hmotnosti.

Kopřivový čaj

Až vyrazíte na jaře na kopřivy do nádivky, vezměte si i zásobu na usušení. Na odvar se používají jen listy a podle lidového léčitelství se mají kopřivy sbírat nejdéle do 15. května, poté už neobsahují tolik cenných látek. Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu (1 čajová lžička na šálek vody, podává se 3krát denně). Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Kopřiva má velmi mnoho příznivých účinků na náš organismus.

Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Smíchejte dva šálky mladých kopřiv, rozmixujte v malém množství vody a přeceďte. Užívejte 2 lžíce denně po dobu tří týdnů.

Yerba maté

Maté se připravuje z lístků cesmíny paraguayské. Má příznivý vliv na funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, reguluje hladinu cukru v krvi a komplexně posiluje imunitní systém. V dnešní době je maté velmi oblíbeným nápojem při redukčních dietách, mírní pocit hladu a díky obsahu kofeinu, má povzbuzující účinky.

Meduňkový čaj

Meduňku si můžete vypěstovat i doma v květináči, na čaj se sbírají listy i celé natě, ale vždy před květem. Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zlepšuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Vědecké studie prokázali i kladný vliv při léčbě oparů (herpes virů). Meduňku oceníte i pro její citrusovou vůni, skvěle se hodí do ovocných salátů a koktejlů.

Heřmánkový čaj

Heřmánek je tak všestranný, že se bez něj prostě neobejdete. Je vhodný nejen pro dospěle, ale i pro kojence. Bylinka je velmi vyhledávaná při nachlazení. Nejenže je heřmánek doporučován k vnitřnímu užívání, ale můžete ho také inhalovat při rýmě a chorobách horních cest dýchacích.

Heřmánek pomáhá od bolestí, podporuje hojení ran, navozuje celkové sklidnění. Je účinný při zánětech ústní dutiny, očních spojivek, při žaludečních a střevních potížích, pomáhá léčit žaludeční vředy, při bronchiálním astmatu, při léčbě infikovaných sliznic a kůže, při alergických reakcích na kůži. Heřmánek můžete dát i do koupele nebo použít jako obklad.

Čaj z ibišku

Ibišek je pěstován v tropech po celém světě. Je vhodný pro přípravu teplých i studených nápojů či sirupů. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitaminů, včetně vitaminu C. Čaj z ibišku má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky, snižuje pocení a stimuluje paměť. V neposlední řadě je vyhledáván při redukčních dietách, zamezuje ukládání tuku v tepnách a napomáhá redukovat nadváhu.

Jetel luční

Jetel najdete snad na každé louce, tak si na jaře vzpomeňte, až budete hledat čtyřlístky a nějaký si nasbírejte. Jetel má silné dezinfekční účinky, využívá se pro léčbu průjmů, zvracení a otravy jídlem. Celkově detoxikuje organismus a je často přidáván do čisticích čajových směsí. Zkracuje a ulehčuje léčbu kašle, rýmy, bronchitidy či nachlazení.

Zmírňuje potíže spojené s menopauzou, nespavost, návaly horka a pocity nevolnosti. Díky dezinfekčním účinkům léčí kožní problémy, ekzémy, akné či drobná poranění kůže. Z nálevu čerstvého či sušeného jetele se dá připravit pleťová voda nebo očišťující koupel.

Čaj z pampelišek

Pampeliška se doporučuje zejména při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin. Pozitivní účinky má ovšem i na trávicí soustavu, užívá se při žaludečních poruchách, překyselení žaludku, nechutenství anebo zácpě. Ženám také pomáhá lépe zvládat návaly horka.

Skořice

Skořici si můžete přidat do jakéhokoli oblíbeného čaje, případně zakoupíte již hotové kvalitní čaje, které toto koření obsahují. Skořice snižuje hladinu cholesterolu, má antioxidační účinky, bojuje proti virům a zmírňuje příznaky artritidy. Skořice je také velmi vyhledávána pro svoji zahřívací funkci, podporuje metabolismus a tím napomáhá při redukčních dietách.

Závěrem

Při výběru čaje dbejte na kvalitu, levné náhražky nemají nic společného s kvalitními produkty. Kvalita zkrátka něco stojí, ale investice se vám vyplatí na zdraví. Pokud si netroufnete nasbírat bylinky sami, vydejte se do bylinné lékárny, kde zakoupíte již balené a správně usušené jednotlivé bylinky. Případně si můžete nechat namíchat čajovou směs podle svých potřeb.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat