Ty nejdůležitější vitaminy pro ženy. Na které zapomínáte?

Zdravý životní styl je kromě jiného založen na zdravé stravě plné vitaminů. V lékárnách naleznete mnoho doplňků stravy, které zaručují doplnění všech potřebných živin. Možná ale nepotřebujete vitaminy v tabletkách, stačí jíst to správné jídlo. Víte, jaké vitaminy potřebuje něžné pohlaví?

Máme pro vás 10 vitamínů, které jsou prospěšné pro nás ženy. Tyhle si rozhodně ohlídejte!

Vitamin A

Vitamin A má antioxidační vlastnosti. Potřebují ho ženy všech věkových kategorií. Je nutný pro zdraví kostí, zubů, měkkých tkání, kůže a sliznice. Vitamin A také snižuje riziko chronických onemocnění, zlepšuje zrak, zpomaluje proces stárnutí a posiluje imunitní systém.

Kde ho najdete 

Bohatými zdroji vitaminu A jsou například mrkve, melouny, dýně, meruňky, rajčata, brokolice, kapusty, papája, broskve, papriky, špenát, vejce, játra, mléko a obohacené cereálie.

Vitamin B2 neboli riboflavin

Je nezbytný pro zdraví, podporuje růst a správný metabolismus. Dodává našemu organismu energii, posiluje imunitní systém, tiší úzkosti, stres a únavu. Nedostatek vitaminu B2 způsobuje bolesti v krku, popraskané rty, lámavé poškozené vlasy, vrásky a svědění kůže.

Kde ho najdete

Potraviny bohaté na vitamin B2 jsou vnitřnosti, sýry, mléko, jogurt, listová zelenina, droždí, vejce, cereálie, celozrnné výrobky, sójové boby, mandle, ořechy a houby.

Vitamin B6 neboli pyridoxin

Vitamin B6 je základní vitamin potřebný pro zdravý imunitní systém. Pomáhá tělu produkovat hormony a podporuje chemické procesy v mozku, což napomáhá omezovat deprese, onemocnění srdce a ztrátu paměti. Dále umí regulovat hladinu cukru v krvi. V těhotenství tlumí ranní nevolnosti. Nedostatek vitaminu B6 může způsobovat anemii.

Kde ho najdete

Nejlepší potraviny pro zdravou dávku vitaminu B6 jsou obohacené cereálie, banány, avokádo, maso, fazole, ryby, ovesné vločky, ořechy, semena a sušené ovoce.

Vitamin B7 neboli biotin

Tento vitamin je důležitý pro růst buněk a syntézu mastných kyselin. Vitamin B7 udržuje zdravé potní žlázy, vlasy a pokožku. Podporuje růst vlasů a posiluje lámavé nehty. Stejně tak je důležitý pro růst kostí, kostní dřeň a udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi.

I když nedostatek vitaminu B7 je velmi vzácný, způsobuje lámavost vlasů, vyrážky, abnormální funkci srdce, letargii, anemie a mírné deprese.

Kde ho najdete

Vitamin B7 obsahují ryby, sladké brambory, mandle, mrkev, banány, meloun, žluté ovoce, zelená listová zelenina, čočka, hnědá rýže, papriky, žloutky, sója, ovesné vločky, mléko, sýry, jogurty a ořechy.

Vitamin B9 neboli kyselina listová

Má zásadní význam pro každou ženu, protože pomáhá předcházet onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, Alzheimerově chorobě, depresím, rakovině a ztrátě paměti. Dále zlepšuje mozkové funkce, zlepšuje plodnost a vývoj plodu během těhotenství. U těhotných žen nedostatek vitaminu B9 může způsobit vývojové vady plodu.

Kde ho najdete

Potraviny bohaté na vitamin B9: tmavě zelená listová zelenina, pomerančový džus, chřest, melouny, jahody, luštěniny, fazole, kvasnice a vejce.

Vitamin B12 neboli kobalamin

Další zásadní vitamin pro organismu každé ženy je vitamin B12, který je důležitý pro správný metabolismus, podporuje buněčné dělení a proteinové syntézy. Tento vitamin pomáhá předcházet onemocněním srdce, ztrátám paměti a anemii. Také se využívá při léčbě deprese, přispívá k udržení zdravého nervového systému a podporuje mozkové funkce.

Nedostatek vitaminu B12 může způsobit podrážděnost, deprese a zmatenost.

Kde ho najdete

Potraviny bohaté na vitamin B12 jsou sýry, vejce, ryby, maso, mléko, jogurt a cereálie.

Vitamin C

Vitamin C pomáhá urychlit hojení, podporuje růst tkání a snižuje riziko vzniku určitých typů rakoviny, srdečních chorob a obnovuje poškozené tkáně. Také hraje klíčovou roli při tvorbě červených krvinek.

Kde ho najdete

Vitamin C obsahují brokolice, citrusové plody, kiwi, papriky, brambory, jahody, kapusta a rajčata.

Vitamin D

Jedná se o vitamin rozpustný v tucích, který podporuje vstřebávání vápníku a tím pevné a zdravé kosti. Vitamin D také snižuje riziko vzniku roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy a různých typů rakoviny. Dále tiší premenstruační příznaky a chrání zrak. Nedostatek tohoto vitaminu může oslabit kosti a přispívat k osteoporóze.

Kde ho najdete

Vitamin D můžete vašemu tělu dodat snadno. Stačí vyrazit ven na sluníčko, sluneční záření během 10-15 minut doplní potřebné denní množství. Ve dnech, kdy slunění není možné, můžete sáhnout po tučných rybách, mléku, játrech a vejcích.

Vitamin E

Vitamin E je největším přítelem krásných žen, zpomaluje procesy stárnutí a obnovuje poškozené buňky. Z tohoto důvodu je součástí kosmetických přípravků pro péči o pleť i vlasy. Dále tento vitamin pomáhá předcházet onemocněním srdce, šedému zákalu, ztrátě paměti a některým typům rakoviny.

Kde ho najdete

Potraviny bohaté na vitamin E jsou pšeničné klíčky, lískové ořechy, mandle, špenát, margarín, kukuřičný olej, olej z tresčích jater, arašídové máslo, slunečnicový olej a slunečnicová semínka.

Vitamin K

Vitamin K podporuje zdraví kostí, udržuje normální srážlivost krve a snižuje riziko různých srdečních onemocnění. Je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému.

Kde ho najdete

Mezi nejlepší zdroje vitaminu K patří celozrnné potraviny, listová zelenina, sójový olej a rybí tuk.

Závěrem

Pokud si dopřáváte pestrou stravu, měl by mít váš organismus dostatek všech vitaminů. Pokud nedostáváte potřebnou dávku vitaminů z potravy, můžete sáhnout i po doplňcích stravy. Tuto možnost volte opravdu až jako poslední a rozhodně se poraďte se svým lékařem či lékárníkem o zvolení vhodného produktu. Nevhodný doplněk stravy, může například zatěžovat vaše játra nebo nemusí být dobře snášen s ostatními léky.

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat