Zpomalovače metabolismu, kvůli kterým nehubnete tak rychle, jak byste chtěli

Neshazujete kila tak rychle, jak byste si představovali? Možná je to proto, že váš metabolismus pracuje ve šnečím tempu – a můžete si za to sami. Třeba tím, že málo spíte, moc se rozčilujete a držíte hodně drastickou dietu!

Pokud máte nějaké ambice ohledně hubnutí, to poslední, co by se vám „hodilo do krámu“, je pomalý metabolismus. Jenže znáte všechny „brzdy“, které procesu spalování kalorií stojí v cestě, čímž vás od vysněných křivek pořádně vzdalují? Je jich totiž spousta a do některých byste to možná ani neřekli. Jaké návyky házejí vaší dietě pomyslné klacky pod nohy? Zjistěte, jestli s nimi nemáte co dočinění náhodou i vy!

Málo spánku a hodně ponocování

Je úplně jedno, co stojí za vaším spánkovým deficitem – jestli sledování televize do pozdních ranních hodin, večírek s přáteli nebo dodělávání pracovních restů. Buď jak buď, nevyspání si v každém případě vybere svou daň. Nehezky si totiž „pohraje“ s hladinou hormonů, takže zvyšuje chutě k jídlu a ovlivňuje činnost metabolismu i štítné žlázy – a ne úplně v dobrém slova smyslu.

Stres, ten má prsty všude

Dalším faktorem, který vám možná brání ve spánku i v hubnutí, je stres. Dochází při něm k produkci stresového hormonu kortizolu, jež přímo souvisí s ukládání tukových zásob v oblasti boků a břicha. Nadměrná nervozita z vás také může udělat „emocionálního jedlíka“, který nezdravou stravu používá jako lék na uklidnění.

Drastická dieta, z ní nic dobrého nekouká

Nejíst skoro nic, aby šla kila rychleji dolů? Pořádná chyba, která ve finále žádné výsledky nepřinese. Váš organismus při alarmujícím nedostatku výživy přepne na „krizový režim přežití“. To znamená, že metabolismus se zpomalí zhruba na polovinu – tedy v porovnání s jeho normálním výkonem.

Jakmile hladovku ukončíte, což tak jako tak přijít prostě musí, začne si tělo ukládat všechno, co mu poskytnete, aby se připravilo na horší časy. Nejen tedy, že rychle naberete ztracená kila, ale pořádně si rozhodíte i metabolismus, který se bude ještě dlouho vzpamatovávat!

Nepravidelná aktivita nebo nulový pohyb

Že sedavý životní styl nesvědčí vůbec ničemu, o tom už slyšel zřejmě každý. Odborníci na základě četných studií poukazují na to, že i dvacet minut sezení dokáže metabolismus značně přibrzdit. Využijte tedy všechny příležitosti, při kterých se trochu „protáhnete“. Ať už jde o polední pauzu a pár dřepů v kanceláři nebo výšlap do schodů místo výtahu. Čím pravidelnější pohyb si naordinujete, tím pochopitelně lépe.

Chcete také zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!




Celkem 17 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat