Dietní limonády škodí zdraví stejně jako ty s cukrem

Light a zero limonády sice lákají svým nulovým obsahem cukru, ale zdání klame. Nepotěší vás asi ani to, že odlehčené drinky prý způsobují deprese, cukrovku, astma a poruchy ledvin. Už vás žízeň pomalu přechází?

Pijete nízkokalorické nápoje a chlácholíte se tím, že jimi neohrožujete své štíhlé křivky? Tak to vás teď čeká nepříjemné překvapení. Nevinně se tvářící sody, toniky či koly v light verzích vám totiž naopak mohou přihrát pár kilogramů navíc. Jenže pozor, ve hře jsou i vážná zdravotní rizika! Víte vlastně, co konzumujete?

Nadváha? To ještě lepším případě

Umělá sladidla obecně nejsou podle všeho žádná hitparáda. Američtí odborníci z univerzity Purdue, jež má sídlo v Indianě, na základě vlastního průzkumu tvrdí, že zvyšují chuť k jídlu, což konzumenta tak jako tak nabádá k přejídání. Aby toho nebylo málo, umělé náhražky klasického cukru ke všemu zvyšují riziko metabolického syndromu, při kterém tělo přestává reagovat na inzulin. Dočkat se tedy můžete cukrovky – dřív, než se nadějete. Jste v šoku? Ještě to zdaleka není všechno.

Pitný režim? Ne vždy je prospěšný

Odlehčené nápoje jsou lepší, neboť neobsahují kvanta cukru, v porovnání s jejich přeslazenými protějšky. Také jste to za svůj život slyšeli snad stokrát? I když zdravý rozum velí tomuto tvrzení věřit, neboť zní vcelku logicky, smutná pravda je bohužel úplně jinde. Kde přesně? V umělých sladidlech typu aspartam, sukralosa a sacharin, které jsou v dietních nápojích obsaženy. Proč tyto náhražky páchají v lidském organismu doslova paseku?

Deprese, astma a poruchy ledvin

Další odborná studie, provedená tentokrát na izraelském Weizmannově institutu věd naznačuje, že denní konzumace dietní sody v podobě čtyř „porcí“ zvětšuje riziko depresí o celých 30 procent. Australští vědci dávkování dokonce ještě snižují, jelikož jejich výzkum spojuje pouhé dva dietní drinky denně s rozvojem astmatu a ledvinových potíží. Může být hůř? To si pište…

Mozek jako ohrožený druh? Přesně tak

Svojí troškou už tak do rozbouřeného mlýna přispěli také výzkumníci působící na univerzitě v Miami. Podle jejich názoru mají pijani nízkokalorických nápojů vyšší riziko mrtvice, protože zmíněné sladidlo aspartam poškozuje antioxidanty v mozku a jeho dlouhodobý příjem zaviní nebezpečnou nerovnováhu v tomto důležitém orgánu. Ještě pořád máte chuť na odlehčený drink, nebo vezmete za vděk vodou z kohoutku?

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat