Citlivost na lepek má jasné příznaky

Jedni zastávají názor, že lepek by měli jíst všichni bez omezení, ti druzí, že gluten ve stravě nemá co dělat. Ať už se přikláníte k jakékoli verzi, takhle poznáte, že jste na něj citliví!

Lepek (gluten) obsahují některé obiloviny, především pšenice, ječmen nebo žito. Jak sám název napovídá – latinsky gluten je lepidlo. V souvislosti s ním odborníci udávají, že v 99 procentech případů si lidé neuvědomují, že jim nedělá dobře. Naštěstí existuje řada příznaků, které mohou odhalit, že ani pro vás gluten není to pravé ořechové. Tady jsou!

Malé hrbolky na pokožce

Lékaři to nazývají „keratóza pilaris“. Jedná se o „krupici“ na kůži, a to zvlášť v horní oblasti paží. Ta se vyskytuje v důsledku nedostatku vitaminu A i mastných kyselin, což je způsobeno malabsorpcí způsobenou citlivostí na lepek.

Nadměrná plynatost

Znáte to. Najíte se a za chvíli „ucházíte“. Říkáte si, že jste to s tím jídlem trochu přehnali, ale ona pravda může být někde jinde. Co jste měli dobrého? Těstoviny? Vypozorujte, po jakých potravinách máte nafouklé břicho či trpíte bolestí. Pravděpodobně jste citliví na lepek.

Průjem nebo zácpa

Lidé na gluten reagují různě. Někteří jedinci trpí průjmem, ti další naopak zácpou. Opět je nutné vysledovat, kdy se něco takového děje – a popřípadě to i řešit. Při chronických potížích totiž hrozí i hemoroidy.

Únava po jídle

Většina těch, kdo mají s lepkem „nevyřízené účty“, se cítí unaveně a vyčerpaně. Patříte k nim taky? Pak se ho pokuste omezit.

Pocit závratě

Po konzumaci potraviny obsahující lepek se mohou objevit i závratě. Existují případy, kdy člověk po jídle doslova ztratí rovnováhu, vidí rozmazaně a celkově je „mimo“.

Silné bolesti hlavy

Řada studií prokázala, že lidé, kteří jsou citliví na lepek, trpí na migrény. Taky nic moc…

Deprese a úzkost

Pokud jste citliví na lepek, může být vaše nálada ovlivněna pokaždé, když si dáte třeba ovesné vločky nebo rohlík. Lékaři totiž tvrdí, že lepek může způsobit depresi a úzkost, protože má dopad na chemické látky v mozku a střevní bakterie.

Bolest kloubů

Podle posledních zjištění konzumace lepku může způsobit zánět, který se projeví ve formě bolestivých kloubů. Mnoho lidí proto hlásí, že se potýkají s bolestmi a otoky zejména v kolenou. V každém případě se při přetrvávajících potížích obraťte na svého lékaře.

Zdroj: healthline.com





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat