Prostreno.cz

Sýr cottage jako bohatý zdroj bílkovin při redukční dietě

Sýr cottage je zdravý a výživný, je vhodný při redukčních dietách, podporuje růst svalů a to ještě není všechno. Cottage není bohatý jen na bílkoviny, obsahuje spoustu cenných minerálů a vitaminů. Poznejte všechny jeho kvality a vychutnejte si jeho lahodnou chuť.

Tajemství konzistence sýru Cottage spočívá v tom, že na rozdíl od tvarohu se nelisuje. Sýr je při výrobě vysušený, ale dále se nelisuje, tím zůstávají volně shluky syrovátky, které vytvářejí chutné „žmolky“ tohoto sýra. Cottage je obvykle vyráběn z kravského mléka, ale může se vyrábět i z ostatních druhů mléka.

Výživové hodnoty

Sýr cottage je skvělou složkou redukčních jídelníčků. Přibližně 100 g tohoto sýra obsahuje kolem 100 kalorií, má nízké množství tuku (liší se podle výrobce) a vysoký poměr bílkovin. Mimoto je plný minerálních látek a vitaminů. Obsahuje vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B. Z minerálů je zde zastoupen fosfor, vápník, mangan, sodík, zinek, draslík, hořčík, měď a železo.

V tomto sýru je také bohaté množství kaseinu, jedná se o hlavní protein v mléce savců. Kravské mléko obsahuje až 80 % kaseinu. Proto je tento sýr velmi oblíbený u sportovců, kteří budují svalovou hmotu. Při výběru cottage si dávejte pozor na složení a nenechte se zlákat nízkotučnými variantami, do kterých mnohdy výrobci přidávají cukr, aby dohnali lepší chuť. Při prvním nákupu se rozhodně vyplatí prostudovat obaly a porovnat výživové hodnoty.

Znáte všechny kvality tohoto oblíbeného sýra? Máme jich pro vás celou řadu.

Pro silné kosti

Vápník je jedním z hlavních prvků spojených s mlékem a mléčnými výrobky, jako je tvaroh nebo právě cottage. Benefity jídel bohatých na vápník zahrnují posílení kostí a ztrátu hmotnosti. Vápník pomáhá při budování silných kostí v dětství i dospělosti a pravidelná konzumace potravin bohatých na tento minerál je užitečné, zejména při prevenci osteoporózy a rakovině tlustého střeva.

Udržuje hladinu cukru v krvi

Sýr cottage je dobrým zdrojem hořčíku. V lidském těle se většina hořčíku soustřeďuje v kostech. Hořčík působí také jako katalyzátor při podpoře biochemických reakcí. Tudíž aktivuje různé enzymy v těle, udržuje funkci svalů, nervů a podporuje imunitní systém. Mimo to pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi a předchází rizikům vzniku infarktu, zácpě, psychiatrickým poruchám a migréně.

Zmírňuje stres

Kromě jiných živin obsahuje cottage také draslík, který je důležitým prvkem pro nervové aktivity a kognitivní funkce mozku. Pomáhá také zmírňovat stres a příznaky úzkosti. Pravidelný příjem draslíku snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice, neboť snižuje krevní tlak.

Zlepšuje trávení

Sýr obsahuje také fosfor, který hraje klíčovou roli při tvorbě DNA a RNA. Je důležitou součástí tvorby kostí spolu s vápníkem. Mimo to fosfáty také pomáhají při trávení, vylučování a při výrobě a extrakci energie v buňkách.

Antioxidační vlastnosti

Přítomný selen je užitečný jako antioxidant, který chrání buňky a DNA před poškozením volných radikálů. Také se předpokládá, že optimální příjem potravin bohatých na selen snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty.

Vhodné pro nastávající maminky

Sýr cottage se doporučuje také těhotným ženám kvůli různým základním živinám, které se v něm nacházejí. Nastávající maminky potřebují vápník a také fosfor, oba tyto prvky jsou důležité pro vývoj kostí.

Bohatý zdroj vitaminů B

Vitaminy ze skupiny B nejsou zkrátka žádná „béčka“ a naše tělo je potřebuje. V tomto sýru jich naleznete hned několik.

  • Thiamin (B1): Pomáhá při přeměně cukrů na energii.
  • Riboflavin (B2): Pomáhá při přeměně uhlohydrátů na energii.
  • Niacin (B3): Hraje klíčovou roli při trávení, produkci energie a snížení cholesterolu.
  • Kyselina pantothenová (B5): Pomáhá při tvorbě bílkovin, tuků, sacharidů a aminokyselin v našem těle.
  • Kyselina listová (B9): Nezbytná pro vývoji plodu, produkuje červené krvinky a udržuje srdce zdravé.
  • Vitamín B12: Je nezbytný pro správné fungování mozku a pomáhá při absorpci železa.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat