Prostreno.cz

Středozemní zelenina pečená jednoduše v troubě

Středomořská kuchyně nabízí mnoho. V zemích kolem Středozemního moře se nachází spoustu skvělých potravin, které dodávají pokrmům báječnou chuť a aroma. A když duše zatouží po dovolené a tělo touží po něčem lehkém, je jednoduchý italský recept na zeleninu z trouby přesně to pravé. A nadchne nejen kuchaře svojí jednoduchostí, ale i hosty svojí vynikající chutí.

Tradiční středomořská kuchyně je podle studií skutečně velmi zdravá. Dostatek ovoce a zeleniny, ryb a mořských plodů, ale málo mléčných výrobků a rýže, těstovin nebo chleba. A jako základní tuk olivový olej.

Tahle kombinace potravin zásobuje tělo zdravou vlákninou, antioxidanty, nenasycenými mastnými kyselinami a sekundárními rostlinnými látkami. Ke středomořské kuchyni neodmyslitelně patří bylinky – sotva by se nějaký pokrm obešel bez čerstvého rozmarýnu, tymiánu, bazalky nebo oregana. A když už ano, pak je nahradí pořádná dávka česneku.

Vyzkoušejte náš recept na typicky středomořskou zeleninu, která vzpomínky na dovolenou vyvolá spolehlivě!

Středozemní zelenina z trouby

Suroviny pro 4 osoby 

2 lilky

3 cukety

3 cibule

4 papriky

2 lžíce másla

1 stroužek česneku

6 lžic olivového oleje

1 lžička mleté papriky

pepř

rozmarýn

sůl

Postup

1 Zapékací mísu vymažte máslem a potřete česnekem. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.

2 Papriky omyjte a každou rozdělte na 8 kousků. Lilky a cukety omyjte, cukety rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka, lilky nakrájejte na malé kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Všechnu nakrájenou zeleninu dejte do zapékací mísy.

3 Pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a mletou papriku a dobře promíchejte. Nakonec přidejte celé snítky rozmarýnu a dejte na 35 až 40 do trouby.

4 Zeleninu si můžete vychutnat samotnou třeba jen s lehce opečenou ciabattou, ale je to i výborná příloha ve středomořském duchu k masu nebo těstovinám.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat