Prostreno.cz

Domácí příprava originálních amerických cookies sušenek

Věděli jste, že původní recepturu vytvořila na konci třicátých let Ruth Wakefield, která provozovala restauraci Toll House ve Whitmanu ve státě Massachusetts? Lahodná směs křupavých sušenek a rozpuštěných čokoládových kousků se poprvé objevila v její kuchařské knize z roku 1938 „Tried and True“.

Slavná čokoládová sušenka byla vytvořena šťastnou náhodou. Ruth přidala do svého těsta na sušenky rozbité kousky čokoládové tyčinky v domnění, že se rozpustí. Místo toho se zrodil klasický dezert. Původní čokoládová sušenka měla velikost čtvrťáku. Byla velmi křupavá a dala se sníst jediným kousnutím. Za svůj recept dostala Ruth jako honorář doživotní zásobu čokolády od Nestlé. A my se ani nedivíme, vždyť podle průzkumů, je čokoládová sušenka cookies nejoblíbenější sušenka 53 % dospělých Američanů! 

Pokud i vy patříte k fanouškům této populární pochoutky, zkuste jejich přípravu podle našeho zaručeného receptu, krok za krokem:

Cookies

Suroviny

250 g másla 

tabulku hořké čokolády (dle chuti můžete přidat i půlku tabulky mléčné nebo bílé čokolády)

½ kypřicí prášek do pečiva

500 g polohrubé mouky

špetka soli

150 g – 200 g třtinového cukru (podle toho jak moc chcete sušenky sladké)

lžička vanilkového aroma

2 vejce

cca 30 g vlašských ořechů (dle chuti možno přidat i mandle či lískové ořechy)

Postup

1 Čokoládu a ořechy nasekejte na kousky.

2 Rozpuštěné máslo, cukr a vejce dejte do mísy a promíchejte pomocí šlehací metly. Pokud mícháte pomocí kuchyňského robotu, postupně navyšte otáčky, dokud nevznikne jemná pěna.

3 Poté zaměňte metličku za plochý šlehač (tzv. stromeček) a postupně do mísy s tekutou hmotou přisypávejte mouku s kypřicím práškem, vanilkové aroma, sůl a nakonec asi 2/3 nasekaných ořechů a čokolády. Pokud nemáte k dispozici kuchyňský robot, míchejte pomocí vařečky, dokud vám nevznikne jednolitá hmota.

4 Vzniklá hmota by měla z vařečky odpadávat, v žádném případě nesmí být tekutá! Pokud se nedaří dosáhnout požadovaného výsledku, přidejte ještě trochu mouky. Z hmoty pak tvořte kuličky, které postupně pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo si můžete vyrobit dávkovací sáček (tentýž který používáte na polevy či krémy), do kterého vystřihnete otvor o šířce palce a pomocí něj vytvoříte krásné úhledné koláčky.

Tip

Mějte na paměti, že se těsto během pečení „rozteče“, takže nedělejte koláčky příliš široké a mezi jednotlivými kousky nechávejte dostatek místa! Na povrch nasypejte zbývající čokoládu a ořechy a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Trouba musí být opravdu důkladně předehřátá, aby vám cookies vytvořili křupavou krustu. Upečené cookies nechte řádně vychladnout. Při manipulaci s horkými koláčky buďte opatrní, za tepla jsou velice křehké!

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat