Prostreno.cz

Ovesné sušenky pro teenagery

Chcete dětem do školy připravit zdravou a zároveň sladkou svačinku, která bude chutnat i vybíravým teenagerům, ale na rozdíl od cukrovinek z obchodu nebude plná cukru a éček?

Pak si připravte pár minut na pečení jednoduchých, a přesto vynikajících sušenek, které navíc díky tipům v závěru receptu můžete připravit na vícero způsobů.

Ovesné sušenky pro teenagery

Ingredience

1 hrnek mouky (dle výběru) *

3 lžíce holandského kakaa

1 lžička prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

½ lžičky soli

½ lžičky mleté skořice

½ hrnku másla (nebo kokosového oleje)

½ šálku hnědého cukru

1 velké vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1 ¼ šálku ovesných vloček

½ šálku čokoládových lupínků

*pro přípravu sušenek můžete použít jakoukoli mouku dle výběru. Od klasické pšeničné přes špaldovou až po bezlepkovou mouku (pohanková, rýžová, čiroková apod).

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Plech na sušenky vyložte pečicím papírem.

2 Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience: mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici; a odložte stranou.

3 Ve druhé míse vyšlehejte máslo (nebo rostlinný olej) s cukrem pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robotu (s použitím balonové metly) do světlé a nadýchané konzistence. Postupně zašlehejte také vejce a vanilku.

4 Do tekuté směsi pak postupně vmíchejte moučnou směs. Přisypávejte postupně a dávejte pozor na hrudky. Do výsledného těsta na závěr vmíchejte také ovesné vločky a čokoládové lupínky. Vmíchejte ručně pomocí vařečky, abyste čokoládu neporušili a zůstala vám v sušenkách v podobě křupavých čokoládových kousků.

5 Sušenkové těsto pak nanášejte pomocí lžičky na připravený plech a lehce zploštěte do tvaru placičky. Nechejte mezi jednotlivými sušenkami dostatečný odstup (počítejte s tím, že se těsto během pečení lehce rozlije do stran).

6 Pečte v (důkladně) předehřáté troubě, dokud okraje nezezlátnou, tedy asi 8 až 10 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

7 S teplými sušenkami nemanipulujte, budou mít tendenci se rozpadat. Po vychladnutí budou dostatečně pevné, abyste je mohli sejmout z pečícího papíru.

Tipy

Pro zcela bezlepkovou variantu použijte ovesné vločky bez lepku, případně pohankové nebo jáhlové vločky. Pokud chcete recept bez čokolády, nahraďte ji rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, nejlépe chutnají sušené brusinky nebo kousky sušených meruněk. Vanilkový extrakt nevynechávejte, sušenkám dodává okouzlující aroma a bez něj to zkrátka nebude ono.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat