Prostreno.cz

Sladké brambory v hledáčku informací

Batáty byly dlouhou dobu považovány za exkluzivní exotiku. Zdá se, že tato éra skončila, protože v poslední době lze červené hlízy stále častěji koupit za přijatelné ceny. Skvělá příležitost, jak konečně poznat zeleninu z teplejších oblastí! To zaručeně přinese nejen kulinářské zážitky, ale i zdraví prospěšné účinky.

V případě batátů název mluví za vše: Tvarem se podobají bramborám a lze je také připravit stejným způsobem. Botanicky však batát ani vzdáleně nesouvisí s čeledí hluchavkovitých, ale patří do čeledi svlačcových. Kořenové hlízy, známé také jako batáty, nemají chuť jako brambory, ale překvapivě sladkou, což je dáno vysokým obsahem škrobu.

Američané je milují jako přílohu ke krůtě na Den díkůvzdání, v mnoha tropických a subtropických zemích po celém světě jsou podlouhlé hlízy základní potravinou a skutečný průlom zaznamenala zelenina v posledních letech také u nás. Není divu, protože lahodná hlíza je všestranná a velmi dobře chutná ve sladkých i slaných pokrmech.

Původ a pěstování

Původní domovina batátů je prý v Jižní Americe. V tom se však botanici stále zcela neshodnou. Jisté je, že španělští dobyvatelé odtud přivezli batáty poprvé do Evropy.

Hlíza potřebuje k prospívání teplo, proto se pěstuje především v zemích se spoustou slunce, mírným klimatem a dlouhým létem. Významnými pěstitelskými oblastmi pro batáty jsou především USA, Karibik, Izrael, Afrika a Brazílie.

Sklizeň sladkých brambor se pouze částečně provádí mechanicky. Vzhledem k tomu, že batáty mají tenkou a jemnou slupku, sbírají se z polí ručně a přepravují se v kbelících do velkých skladovacích kontejnerů. Jsou v klimatizovaných místnostech, takže batáty tam lze bez problémů skladovat až 12 měsíců. 

Jak zdravé jsou sladké brambory

Batáty neobsahují téměř žádný tuk, a proto jsou i přes relativně vysoký počet kalorií dobrou volbou pro lidi, kteří dbají o svou postavu. Jako každá zelenina a ovoce s červenou dužinou bodují zejména vysokým obsahem sekundárních rostlinných látek jako jsou karotenoidy a antokyaniny, které jako vysoce účinné antioxidanty chrání naše buňky před volnými radikály.

Čím intenzivněji zbarvená je dužina batátu, tím více karotenu nebo caiapo obsahuje! Brambory jsou vhodné zejména pro ženy, které chtějí mít děti, a pro nastávající maminky, protože obsahují značné množství přírodní kyseliny listové (folátu), která podporuje zdravý vývoj embryonálních buněk a tkání.

Kromě toho mohou nabídnout další minerály, živiny a stopové prvky, jako je mangan, měď a železo. Batáty obsahují také vitamíny B₂, B₆, E a H (biotin). Obsahují zdraví prospěšný provitamin beta-karoten, prekurzor vitaminu A, který působí jako ochrana buněk a posiluje náš imunitní systém. Když se uvaří a podávají s trochou tuku, naše tělo betakaroten nejlépe využije.

Žádná jiná nízkotučná potravina také neposkytuje tolik vitaminu E rozpustného v tucích. 100 gramů sladkých brambor pokryje třetinu denní potřeby. Chrání buňky a zabraňuje příliš rychlému stárnutí mastných kyselin a dalších vitaminů rozpustných v tucích v našem těle. Bohaté množství draslíku reguluje rovnováhu tekutin v těle. Vyplavuje přebytečnou vodu a může snižovat vysoký krevní tlak.

Zařaďte proto batáty do svého jídelníčku mnohem častěji!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9495970/, www.en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat