Prostreno.cz

Recept na zdravou francouzskou cibulovou polévku

Polévka je skvělý a lahodný pokrm. Je to tak snadný způsob, jak začít s vícechodovým jídlem nebo ve spojení s chlebem a salátem jednoduchým obědem či večeří. A není lepší – a jednodušší – polévka než tento recept na cibulovou polévku.

Pravděpodobně jste měli klasickou francouzskou cibulovou polévku v restauraci nebo kavárně, ale na každodenní polévku může být příliš bohatá. S touto verzí si můžete vychutnat domácí zdravou francouzskou cibulovou polévku, kdykoli budete mít chuť.

Klíčové ingredience

Tato francouzská cibulačka používá pouze pět ingrediencí. Cibule je překvapivě silná zelenina. Cibule je plná antioxidantů, které mohou snížit zánět, a mohou dokonce pomoci v boji proti rakovině. A pokud trpíte cukrovkou, denní příjem cibule může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi v těle a předcházet inzulinové rezistenci.

Tento recept je plný vývaru. Je také výjimečný tím, že chrání klouby a udržuje mladistvý vzhled pokožky. Vývar z kostí navíc přirozeně posiluje imunitní systém tím, že snižuje zánět a pomáhá střevům dostat se do špičkového stavu.

Nakonec ghí dodá pokrmu zdravé tuky. Místo toho můžete také použít máslo, ale ghí poskytuje robustnější chuť.

Historie cibulové polévky

Možná vás překvapí, že tato lahodná polévka má opravdu dlouhou historii – připravovala se a jedla již ve starověkém Římě! Ale proč je dnes cibulačka považována za takovou francouzskou klasiku? To proto, že moderní verze cibulové polévky, často nazývaná francouzská cibulová polévka, byla představena v 18. století v Paříži.

Dodnes je snadné najít cibulovou polévku na jídelních lístcích restaurací v Paříži a dalších částech Francie i po celém světě. Pravděpodobně se bude podávat s gratinee (rozpuštěný a lehce opečený sýr nahoře) a s plátky bagety.

Jak uvařit francouzskou cibulovou polévku

Ingredience

4 lžíce ghí

4 velké cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky

2 šálky vývaru z kuřecích kostí

2 šálky vývaru z hovězích kostí

5 stroužků česneku, nasekaných

strouhaný kozí sýr čedar, na polevu (volitelně)

mořská sůl a černý pepř podle chuti

Návod na přípravu

1. Nejprve si připravíte karamelizovanou cibuli. To je opravdu důležitý krok u každé dobré cibulové polévky, protože karamelizovaná cibule je bohatou a lahodnou hvězdou polévky. Pokud cibuli nejprve nezkaramelizujete, skončila by tato polévka přinejmenším nevýrazně.

2. Dále přidáte vývar. 

3. Teď už zbývá jen přidat koření, přivést k varu a nechat nějakou dobu vařit, aby tato cibulová polévka mohla dosáhnout svého konečného bohatého a chuťového potenciálu.

4. Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte ghí. Poté přidejte nakrájenou cibuli. 

5. Duste cibuli, dokud lehce nezkaramelizuje, poté přidejte vývar a česnek. Osolte, opepřete podle chuti.

6. Poté zahřejte, aby se směs vařila. Jakmile začne bublat, snižte teplotu a nechte cibulovou polévku 30–35 minut provařit. Čím déle se vaří, tím větší chutí se vám odmění. 

7. Když je polévka hotová, nalijte ji do misek nebo hrnků. Pokud chcete, můžete do polévky přidat nastrouhaný kozí sýr nebo čedar.

8. Polévku podávejte horkou. Dobrou chuť!

Zdroj: názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat