Gumáky, nepostradatelný módní doplněk

28.02.2010 | Krása a móda

Při slově gumáky si každá z nás jistě vybaví holínky, které jsme si vozily na tábor v případě, že bude pršet. Dnes se boty z gumy staly nepostradatelným módním doplňkem. Tyto boty nejen podtrhnou náš vzhled, ale přinášejí i pohodlí, a ač se to na první pohled nezdá, odpovídají i vysokým nárokům na zdravé obouvání.

První firmou, která na náš trh přinesla před několika málo lety gumové boty, byla firma Crocs. Jejich klasickou řadu, připomínající dřeváky – v tomto případě tedy spíše plasťáky – jsme zpočátku, my Češi, přijali vlažně. Nakonec jsme si ale ortopedicky tvarovanou obuv ze speciální antibakteriální směsi na bázi pryskyřice, díky jejím nevšedním vlastnostem, oblíbili. Bohužel, stále ještě v mnoha případech raději sáhneme po levnějších náhražkách a zapomínáme, že se připravujeme o ten nejdůležitější efekt, ohromné pohodlí obuvi, která splňuje veškerá kritéria pro to, aby mohla být označena jako zdravotní.

Mnohým z nás, kterým nevyhovoval zmíněný dřevákový design, se cesta k umělým střevíčkům otevřela o něco později. Široký sortiment od pantoflí, přes balerínky až po lodičky, a navíc ve variantách pro všechna roční období, nabídla opět firma Crocs, která mezitím úspěšně pronikla na trhy ve více než 125 zemích světa.

Plastová horečka ale naplno začala loni. Retro, punk i futuristické kreace pod značkou Melissa Plastic Dreams dovezla do České republiky dvojice kreativních stylistek schovaných pod dvojznačným jménem Bella Bruta (krásná ošklivá). „Melissky“ se pyšní nejen tím, že dokážou udržet nohu v úctyhodné výšce jehlových podpatků, ale také jmény slavných návrhářů, z jejichž dílny některé z modelů vyšly. Spolupráce s punkovou babičkou Vivienne Westwood upozornila jak na britskou návrhářku, tak na firmu samotnou. Za všechny další, kteří s vonící plastovou obuví spojili své jméno, stačí zmínit architektku Zahu Hadid.

Plast v odívání přitom není žádnou novinkou. Zhruba před sedmdesáti lety nabídla tehdy žhavá novinka úsporu, když nahradila dražší přírodní materiály – třeba kůži. A v umělohmotných botách, leckdy ne nepodobným oněm dnešním výkřikům módy, běhala po koupališti asi většina z nás – jen s menším pohodlím.

A kam s plastem dál? K botám patří přece kabelka. Na českých ulicích sice ještě ne, ale na zahraničních serverech se už poměrně dlouho můžeme přesvědčit o tom, že s trochou fantazie by se opět mohly vrátit mezi módní elitu i ony ošklivé umělohmotné košíčky, které jsme právě místo kabelek fasovaly skoro povinně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat