Běh ve speciálních botách škodí víc než chůze na "jehlách"

Že je běh v nespecializované sportovní obuvi velmi škodlivý pro klouby dolních končetin, vědí ortopedové dávno. Ale podle nové experimentální studie je i běh v těch nejlepších pro běh speciálně vyvinutých botách pro klouby škodlivější než běh naboso.

Tenisky totiž chrání chodidlo, ale přenášejí i tak zátěž výše na klouby. A to víc než při chůzi na botách s vysokými podpatky. Nejméně této zátěže je přenášeno tehdy, když je chodidlo bosé. Američtí experti to změřili a prokázali s tím, že napříště by výrobci bot měli vyvinout takovou obuv, která by běh naboso imitovala.

Tým vědců z amerického Charlottesville si pozval do laboratoře 68 běžců, kteří nikdy neprodělali zranění ani žádnou kloubní vadu a kteří běhají týdně minimálně 15 mil (24 kilometrů) v botách určených pro běh. V laboratoři experti monitorovali jejich běh na běžícím pásu, a to jak v botách specializovaných, tak bez bot naboso.

Odborníci z JKM Technologies pak zjistili, že ve sportovních botách dochází ke zvýšení kroutivé síly v kyčelních kloubech, kolenech a kotnících ve srovnání s během naboso. A tato síla byla dokonce mnohem větší než při chůzi na jehlových podpatcích.

„Design současných běžeckých bot s různými strategiemi a technologiemi polštářků pod patou k podpoře střední části chodidla a jeho stočení je přijatý obecně u výrobců bot jako standard. Nicméně tento design nepodporuje žádný klinický výzkum a jeho důkazy,“ uvedla v závěru studie doktorka Casey Kerriganová ze společnosti JKM Technologies navrhující sportovní obuv.

Společnosti by se podle ní měly zaměřit na vývoj takové obuvi, která by imitovala chůzi naboso.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34
63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat