Dlouhé každodenní vysedávání škodí zdraví, i když člověk pravidelně cvičí

„Mně se nemůže nic stát, i když denně sedím víc jak osm hodin za stolem, protože každý den po práci pravidelně cvičím,“ může si pomyslet nejeden v kanceláři pracující člověk, jenž se snaží o své zdraví jinak pečovat.

Jenže podle nových studií si to může pouze myslet, ale své zdraví i tak dlouhodobým vysedáváním poškozuje. Cvičení na konci dne to nespraví. Ohrožen je takový člověk cukrovkou a srdečními chorobami stejně.

Takže když někdo sedí v práci, pak si zacvičí, ale večer opět dřepí před televizí, je ohrožen metabolickým syndromem skoro stejně jako ten, který celé hodiny jen vysedává. Podle odborníků ze švédského Institutu Karolinska je jedinou prevencí chorob vzniklých z dlouhodobého sezení právě omezení doby strávené na zadku.

„Stačí přitom i menší změny chování, místo výtahu schody vyběhnout, jednou za hodinu se projít po kanceláři,“ tvrdí experti ze Švédska.

Zatím není přesně jasné, jak dlouhodobé sezení srdce a cévy poškozuje, ale ví se, že při dlouhodobé neaktivitě se v těle tvoří látky, které pak následné cvičení nedokáže eliminovat. Právě tyto sloučeniny zřejmě negativně ovlivňují kondici srdce a cév.

„Novou strategií prevence srdečních chorob by mělo být nejen doporučování pravidelného cvičení, ale také omezování dlouhodobého vysedávání, které by mělo být přerušováno v pravidelných intervalech pohybem,“ varovali švédští lékaři.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat