Díl třetí: Trenčkot, pilíř elegantního šatníku

22.03.2010 | Krása a móda

Každý ocení, když ve svém šatníku za všech okolností najde kousek, který nepodléhá přelétavým sezonním trendům. Jedním z takových, bez kterého se rozhodně neobejdete, je určitě dvouřadý plášť zvaný trenčkot.

Název vznikl podle původního anglického názvu trench coat – zákopový plášť. Jeho cesta zařadit se po boku podobně nestárnoucícho klasického kostýmu jistě nebyla jednoduchá, úspěch se však brzy dostavil a dnes už jej z jeho piedestalu jen tak něco nesesadí.

Původně nosili trenčkot vojáci

Začalo to ryze praktickou funkcí – plášť dvouřadého střihu, především z nepromokavého materiálu, sahající ke kolenům, obdařený klasickou fazonou a přepásaný vázačkou či páskem, začal svou kariéru nenápadně – jako ochrana před deštěm pro vojáky britské královské armády. V roce 1901 jej navrhl jistý Thomas Burberry. Zanedlouho poté, co se „baloňák s podšívkou“ v typicky károvaném provedení objevil ve výbavě vojska Jejího Veličenstva, už měl kouzlo trenčkotu možnost objevit celý svět. Jeho grandiózní úspěch je tedy úzce propojen s legendární britskou módní značkou stejného jména, Thomas byl totiž na začátku minulého století jejím zakladatelem.

Kouzlu univerzálního, praktického, ale módního kousku tak brzy podlehla nejen britská královna. Zahlédnout jste jej mohli třeba v kasovním trháku Snídaně u Tiffanyho s okouzlující Audrey Hepburn v hlavní roli. Té slušel stejně, jako na začátku nového tisíciletí sluší křehké rebelce, britské modelce Kate Moss, která značce propůjčila svou tvář pro reklamní kampaň...

Klasikou nic nezkazíte

Zrovna luxusní trenčkot od Burberry ale nepatří k dostupné klasice, spíš je doménou těch nejvlivnějších politiků a nejslavnějších celebrit, jako dokonalá inspirace však dobře slouží už dlouhá desetiletí. Vycházet z něj tedy můžete i letos. Klasický střih jde na dračku rok co rok, pokud ale přece jen toužíte po zdravé dávce originality, zaměřte se na prvky, které trenčkot činí nepostradatelnou součástí aktuálních módních hitů.

Zkuste variantu bez podšívky

Výrazným prvkem je tak poměrně krátká varianta, sahající pod zadeček, vyvedená v pestrých pastelových barvách. Nechybí jí ani dvě řady knoflíků, ani pásek, postrádat ale v nadcházejícím jarním období můžete podšívku. Bez ní kabátek získává odlehčený charakter a skvěle se kombinuje s jarními šaty, přiléhavými kalhotami ve zkrácené délce či šortkami.

Barvy a střihy – máte z čeho vybírat

Barevné škále vévodí citronově žlutá, krvavě rudá nebo nepřehlédnutelné námořnické indigo. Trenčkot ale ve zkracování může jít ještě dál. Hitem jsou modely kabátků s více či méně krácenými rukávy. Ty zdobí široké manžety nebo ozdobné prvky v podobě pásků a přezek a jsou přímo ideální pro kombinaci s lehkými pulovry či topy s dlouhým rukávem. Trenčkotu se nevyhýbá ani futuristický vzhled. Letos jej představují kousky vyvedené z nápadných metalických materiálů, obvykle je zdobí několik skladů, které rozšiřují siluetu pláště a řady výrazných knoflíků. V takovém skvostu bude jeho nositelka doslova magnetem pozornosti.

Univerzální vám bude sloužit léta

Pokud však chcete zůstat poměrně nenápadné a co možná nejvíce stylové, pořiďte si úplnou klasiku – béžový či tělový „pršiplášť“ sahající ke kolenům, zdobený tmavými knoflíky, nápadnou, širokou fazonou a širším páskem. Lehký nádech retra v podobě sedel či oblin na fazoně také není na škodu, letos s ním určitě zabodujete.

Dbejte na doplňky

Už jste také podlehly jeho kouzlu? Pak tedy stačí vybrat správnou obuv. Zkuste třeba – jako již zmíněná Audrey Hepburn – klasické balerínky bez podpatku a můžete vyrazit do jakéhokoliv nečasu, dokonale elegantní vzhled máte v trenčkotu vždy zaručen.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat