Díl druhý: Malé černé – decentní, ale sexy

03.03.2010 | Krása a móda

Ples, divadlo, pracovní schůzka či romantická večeře. Všude tam si můžete vzít krátké černé šaty, známé jako malé večerní. Malé černé jsou milovány a jejich variace najdete v kolekcích snad všech módních návrhářů. A neměly by chybět ani ve vašem šatníku.

Už více než devadesát let jsou malé černé součástí dámských šatníků a dodávají ženám šarm a eleganci takřka magickou. Historii tzv. little black dress začala psát geniální návrhářka Coco Chanel. Místo nákladných a přezdobených rób představila na počátku dvacátého století jednoduché, černé, elegantní šaty, a navždy tak přepsala dějiny módního průmyslu. Zbavila černou barvu příchuti smutku, kléru a služebnictva a udělala z ní symbol pařížské elegance. Malé černé proslavila hlavně herečka Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Přesto, že tyto šaty nepocházely ze salonu Coco Chanel, ale od Huberta de Givenchy, mnoho žen na celém světě se do tohoto jednoduchého a rafinovaného modelu okamžitě zamilovalo. Nosily je osobnosti jako Sophia Loren, Grace Kelly, Demi Moore až po superdědičku Paris Hilton.

Jak vybrat ty správné

Malé černé jsou zkrátka módní hvězdou v bludišti módy. A jak mají vlastně vypadat? Důležitá je délka, střih a materiál. Maximálně mohou sahat do půli lýtek, minimálně pak dlaň nad kolena. Jejich střih je jednoduchý, mívají jak dlouhé, tak i krátké rukávy. Ve většině případů obepínají postavu a dodávají ženské figuře sexy křivky. Látka by měla být hladká a matná. Módní návrháři tyto šaty milují a pozměňují střihy, zdobí je detaily a ozdobami nebo kombinují látky. Můžete tak vidět malé černé se saténovou mašlí v pase, zajímavě řešeným hlubokým dekoltem nebo výstřihem na zádech, s průsvitnými částmi ze šifonu či krajek a podobně.

Pozor na doplňky

Jako opravdová dáma musíte mít punčochy nebo punčocháče. Pokud se rozhodnete pro černé, mohou být transparentní i tmavé. U tělových je důležité, aby působily přirozeně až „neviditelně“. Jak budou malé černé ve výsledku působit, závisí na tom, s čím je zkombinujete. Vhodné jsou spíše decentní šperky. Náhrdelníky, náušnice a náramky mohou šaty doladit do konkrétního stylu, nálady a právě aktuálních módních trendů. Naopak vyvarovat byste se měla pásků, ty by kompaktní styl černých šatů rozbily a zbytečně by vám „přepůlily“ postavu. Výhodou je, že černá je dobrý základ pro všechny odstíny kovů. Zlato působí sofistikovaně až okázale, stříbro bude s černou kontrastovat. Barevné doplňky se hodí spíše pro rebelky. Nenápadného kouzla docílíte ozdobami v tónech černé. Elegantní vzhled zaručí šňůra bílých perel, což je naprostá klasika. Luxusní vzhled jim pak propůjčí diamanty nebo alespoň štras. Romantický vzhled dodají krajky, páskové sandálky, květinové brože nebo čelenka ve vlasech.
Do společnosti jsou k večerním šatům nejvhodnější lodičky na vyšším jehlovém podpatku. Podle pravidel etikety mají být černé, uzavřené a bez pásků. Na neformální akce se můžete odvázat a vybírat z barevnějších tónů. Pro ležérnější vzhled můžete obout i baleríny. Ke koktejlkám se rozhodně nejvíce hodí kabelka ve tvaru psaníčka. Pokud se vám ji podaří sladit s botami, budete za módní expertku. V chladnějších dnech lze doplnit look o elegantní šál, pelerínu, kožešinové boa nebo kabátek. Dodáte tmavým šatům švih a budete nepřehlédnutelná. Hitem sezony je bolerko z brokátu, flitrů, krajky nebo mohéru a kožešiny.
Malé černé vám nejen vyřeší problém „co na sebe“, ale během okamžiku vás povýší na elegantní dámu. Rozhodně by proto neměly chybět ve vašem šatníku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat