Pleť po zimě potřebuje intenzivní péči

24.02.2010 | Krása a móda

Jaro se kvapem blíží, a tak jsme se konečně dočkaly teplejšího počasí. Slunce je po dlouhé a extrémní zimě balzámem pro duši i tělo. Pro pleť je zimní období tím nejnáročnějším v roce, protože je vystavena teplotním výkyvům a jako jediná není chráněna oblečením. Nastává čas pro regeneraci organismu. My Vám poradíme, jak na to.

Obličej je tak jediné místo, které před mrazem téměř neschováváme. Pokožka pleti bývá v zimních mrazivých měsících dehydratovaná a oslabená. Proto se s příchodem jara zaměříme v první řadě na obnovu a oživení pleti.Její revitalizaci můžeme podpořit jak zevnitř, tak i péčí o zevnějšek.

Vnitřní očista

Správnou životosprávou dosáhneme pročištění celého organismu, což se navenek, mimo jiné, projeví i svěží pokožkou. Doporučují se zejména očistné kúry a čaje, které lze koupit v každé slušné lékárně. Tam nám také poradí, co je pro nás nejvhodnější. Aby se tělo probudilo ze zimního spánku, rozhodně nesmíme zapomenout na pohyb. Po zimě, kdy jsme si lebedily u kamen a ládovaly se vánočním cukrovím, nám trocha aktivního odpočinku pomůže dostat se opět do formy a rozproudit krevní oběh. Budeme pak méně unavené a povzbudíme i svou náladu. A co jídelníček? Vhodné je zařadit exotické ovoce bohaté na vitamin C – kiwi, ananas, pomeranče, mango či citrony. Můžeme si z nich udělat ovocný salát či koktejl z čerstvě vylisovaného ovoce. Každé ráno dopřejme tělu kvalitní multivitamin s obsahem minerálů a stopových prvků. Vliv na pleť má samozřejmě i dostatek spánku a pravidelný pitný režim. Zkusme se naučit chodit spát i vstávat každý den ve stejnou hodinu (ano i o víkendech!). Nastartujeme tak biorytmus, který je po zimně „rozhozený“.

Péče o pleť

Po zimě musíme opět přizpůsobit změně ročního období svou kosmetiku. Neměly bychom zapomínat, že jarní slunce má velkou sílu a naše pleť a pokožka není na silný a náhlý nápor jarních paprsků připravena. Základem by proto mělo být každé ráno nanesení kvalitního krému, který by měl obsahovat ochranný faktor. V tomto období je potřeba zvolit takové přípravky, které pleť hydratují a zvláčňují. Zimní těžké a mastné krémy nahradíme lehčími hydratačními krémy a emulzemi.

Během dne je pleť vystavena mnoha nečistotám z ovzduší, prachu a smogu, a to bohužel i v přírodě a na horách. Nesmíme tedy podcenit důkladné odličování a čištění pleti. Ráno čisticím mlékem a pleťovou vodou odstraníme maz a odumřelé buňky, které se přes noc usadily v pokožce a mohou způsobovat akné a drobné záněty. Večernímu odličování se pak věnujeme se svědomitější péčí, odlíčíme řasy a make-up a poté pleť vyčistíme mlékem a pleťovou vodou bez alkoholu. Nakonec naneseme noční regenerační krém podle typu pleti. Pokud chodíme spát s řasenkou na očích, riskujeme, že se nám v noci řasy polámou, oslabí a časem mohou i vypadávat.

Regenerace pleti bude kompletní, pokud ji doplníme i důkladnější očistou jakou je např. peeling. Tím se zbavíme odumřelých buněk a zhrublé promrzlé pokožky. Také povzbudíme krevní oběh, pleť se začne rychleji regenerovat a prokrvovat a získá zpět svoji pružnost a vitalitu. Vzhledem k tomu, že se pokožka neustále obnovuje, je ideální peeling pravidelně opakovat. Nejčastěji však jednou týdně. Pro domácí využití je vhodný mechanický peeling, kdy pleť otíráme malými hrubými zrnky. Nejrůznější typy peelingů jsou k dostání v každé drogerii. Další a poněkud dražší možností jsou chemický nebo ultrazvukový peeling – ten je ale nutné aplikovat pod dohledem v kosmetických salonech. Určitě pleti pomůžeme i tím, když ji jednou do týdne dopřejeme intenzivní pleťovou masku. V drogeriích je opět k dostání nepřeberné množství. V tomto období se ale nejvíce hodí detoxikační, vyživovací a hydratační masky. Masku si ale můžeme vyrobit i samy doma. Výhodou pak je, že všechny ingredience jsou přírodní a bez chemie. Doporučujeme masku olivovou, mandlovou, smetanovou nebo vločkovou.

Olivová maska– lžíci oleje smícháme s jemnými ovesnými vločkami, žloutkem a trochou medu. Naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Potom masku pečlivě opláchneme.
Mandlová maska – rozmixujeme hrstku sladkých mandlí se lžičkou jogurtu. Naneseme ji na pleť a necháme působit asi 20 minut.
Smetanová maska– smícháme kysanou smetanu s olivovým olejem. Promícháme a lehce vklepáváme bříšky prstů do pokožky. Doba působení je 15 minut.
Vločková maska – smícháme 2/3 hrnečku horké vody a 13 lžic ovesných vloček, pak směs necháme ustát. Přidáme 3 lžíce medu, půlku nastrouhaného jablka, 3 lžíce bílého jogurtu a umixujeme do hladka. Necháme působit 10–15 minut a pak smyjeme teplou vodou.

Síla přírody

Jen máloco dodá naší pleti tolik energie, jako kvalitní přírodní rostlinné oleje. Často jsou obsaženy v různých kosmetických přípravcích, ale mnohdy je lepší, vyzkoušet aplikovat olej přímo na pokožku. Případně jej užívat vnitřně – například tak, že jej používáme jako olejovou zálivku na různé zeleninové saláty. Existují i speciální kapsle s různými olejovými výtažky. Dobré je aplikovat je večer, tak budou mít všechny olejové složky dostatek času vsáknout se do pokožky.

Mandlový olej – je velmi bohatý na vápník, hořčík a vitamin E. Používat se dá přímo na pleť, ale i vnitřně.
Olivový olej – je velmi prospěšný celému organismu a k pokožce je velmi jemný. Ošetřuje a pomáhá obnovit její pružnost a vitalitu. Olivový olej je výborným kosmetickým přípravkem k ošetřování celého těla.
Olej z lískových oříšků – lískové oříšky jsou bohaté na vitamin E, vápník, hořčík a další minerály. Dále regulují činnost mazových žláz, starší pleti vrací pružnost a jiskrný vzhled.
Pupalkový a brutnákový olej – jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají hlavně podrážděné, přecitlivělé pokožce, hodí se tedy k ošetření všech kožních chorob.
Bambucké máslo – je velmi jemný rostlinný tuk, který ošetřuje především velmi citlivou pokožku. Regeneruje, zjemňuje a ochraňuje kůži.
Kakaové máslo – tento tuk pokožka velmi dobře snáší. Jemně ji promazává, hydratuje, celkově regeneruje a k tomu ještě nádherně voní. Je to také dobrý podklad pro krémy, protože se téměř vůbec nekazí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat