Vysoké podpatky. Vyberte si – krása, nebo zdraví.

30.03.2010 | Krása a móda

Letošním módním hitem jsou boty na vysokém podpatku. Koupíte je v mnoha materiálech i barvách. Jak ale vybrat krásnou, slušivou, ale zároveň pohodlnou obuv, abychom si nezničily nohy a chodidla a nepřivodily si vleklé potíže s bolestí zad?

Snad všechny ženy vědí, že elegantní boty na vysokých podpatcích dokonale zkrášlí nohy. Pokud chcete vypadat žensky a sexy, většina z vás sáhne po botách na vysokém podpatku, které pomohou zakamuflovat, co příroda nedotáhla. Ale připusťte si, že vydržet celý den běhat na vysokých podpatcích není žádná zábava, ale pořádná dřina. Jehlové podpatky mohou mít na svědomí ošklivé otlaky a vybočení palce. Váha spočívá jen na přední části chodidla, zatěžována jsou kolena, kotníky, kyčelní klouby i pánev. O špatném postavení těla a páteře, z čehož pramení bolesti zad a hlavy, ani nemluvě. Prsty u nohou se pod tlakem špatných bot křiví. Proto také trpívají ženy častěji takzvanými „haluxy“, což je deformace palce na noze a jeho kloubu. Velkou roli při vzniku této deformace hrají geny, ale podpoříte ho nebo urychlíte i nesprávnou obuví.

Lékaři podpatky nevidí rádi

Podle mnoha ortopedů bychom neměly nosit boty na podpatku vyšším než 5 cm. Při chůzi na jehlách byste vždy měla cítit, že je oporou celé chodidlo, nejen přední část nožní klenby. S výškou podpatku se mění i zatížení části chodidel, a pokud je nosíte často, dochází vlivem tohoto nesprávného zatížení nohou k posunu kůstek, které tvoří klenbu chodidla (podélná a příčná klenba), a to vede k bolestem. Nošením lodiček se zkracují lýtkové svaly a narušuje se tělesná rovnováha svalů a kostí, to má pak za následek bolesti páteře. Špičaté lodičky navíc neúměrně zatěžují prsty na nohou, na které je kladen větší nápor a bříška prstů pak otékají a deformují se.

Sledujte své nohy

Než se vaše chodidla změní a deformují, trvá to zpravidla několik měsíců nebo let. Nicméně, pokud na nohou pociťujete zhrublou kůži v určitých místech, pravidelné otlaky nebo pokud jsou na noze patrné malé nerovnosti, je to signál, že kosti chodidel začínají měnit tvar a směr. Jakmile zaregistrujete první změny na nohou, zajděte ke specialistovi nemocí chodidel, aby vám doporučil vhodné cviky. Pomáhají také různé pomůcky. Třeba speciální meziprstní klínky ze silikonu, úlevu dodá gelový korektor na vybočený palec, účinný způsob korekce poskytuje rovněž noční bandáž.

Jak vybrat ty správné

I když se do nějakých bot zamilujete a chcete je mít za každou cenu, nejdříve si je důkladně vyzkoušejte, klidně i v několika velikostech. Projděte se v nich po prodejně, a pokud budete cítit, že vás někde jen malinko dřou nebo škrtí, nekupujte je. Neříkejte si, že to povolí nebo že to vydržíte, protože bolest se bude během dne ještě zvětšovat. Jestliže jste se zamilovala do vysokých lodiček, ale neudržíte na nich rovnováhu, zkuste si koupit boty spíše uzavřené se širokým podpatkem. Když ani toto nepomůže, zapomeňte na ně, mohla byste si v ulicích vyvrtnout kotník nebo zlomit nohu, a elegance by byla rázem pryč.

Pozor na „placky“

Nejen lodičkami si můžete přivodit zdravotní potíže. Zákeřné jsou i placaté baleríny nebo vietnamky. Když nosíte placaté balerínky, ve kterých noha "pluje", můžete si nohu zničit úplně stejně jako na jehlách, říkají odborníci. Noha nemá pevnou oporu a klouby kotníku se tak mohou zvrtnout. Podle ortopedů jsou velmi nebezpečné i letní, původem asijské boty, takzvané žabky. To, že po delším nošení způsobují puchýře, mozoly a případně i otlačeniny od řemínků, už víte. Takovéto problémy se projeví hned po samotném sundání bot z nohou. Jsou zde ale i další komplikace, které se odhalí až poději. Podle lékařů tyto boty ničí přirozenou klenbu nohy, příliš namáhají prsty a nutí svaly na prstech, aby neustále při chůzi pracovaly.

Poraďte se s odborníkem

Důležité je vědět, jaký typ nohy máte, a podle něj si kupovat boty. Pokud si nejste jisti, prodavačky v obuvi se neptejte, takové informace získáte nejlépe od ortopeda, který vám typ nohou řekne a doporučí i správnou obuv. Pokud nosíte špatné boty, vznikají problémy, jako je patní ostruha, nárůstky zezadu na patách, otlaky, deformované prstce a další. Specialista nohu vyšetří nejen anatomicky, ale zjistí i případné problémy. Na základě toho řekne, jaké boty máte nosit a jaké ne. Pokud trváte na podpatcích, zkuste snížit výšku, nebo zvolte širší podpatek, který dodá ztracenou stabilitu. Nezanedbatelná je i podrážka, která je u lodiček často pekelně klouzavá, a můžete se nepříjemně zranit.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat