Bílé, rovné a zdravé zuby jsou naší vizitkou

Z každé stránky časopisu se na nás „zubí“ celebrity i modelky s krásným, pravidelným a blyštivě bílým úsměvem. Jak bílého a krásného úsměvu dosáhnout? Čtěte dál, poradíme vám.

Každý z nás se rodí s nějakou genetickou dispozicí, díky moderní stomatologii už se ale s nespravedlivým osudem nemusíte smiřovat, ale naopak můžete napravit, co se přírodě moc nepodařilo. Už proto nemusíte mít mindráky z křivých nebo žlutých zubů.

Rovnátka v dospělosti? Proč ne

Jako teenager jsem o rovnátkách nechtěla ani slyšet. Měla jsem sice jedny na noc, ale jejich nošení bylo tak nepříjemné, že jsem se skoro nevyspala. Návštěvy školní zubařky patřily vůbec k nejhorším variantám „ulití se“ ze školy a trvalo mi opravdu do dospělosti, než jsem se přestala k zubaři bát. Mám ale několik kamarádů, kteří až v poměrně dospělém věku usoudili, že by jim rovné zuby slušely více a „na stará kolena“ si v pětadvaceti pořídili kovové ozdoby. A proč ne, pevná rovnátka jsou na rok, což uteče velmi rychle, a výsledek je ve většině případů velmi dobrý. Pokud důsledně dodržujete ústní hygienu, obejdete se i bez případných komplikací v podobě kazů. Odborníci doporučují po fixních rovnátkách zuby ještě ošetřit a případně vybělit, aby byl výsledek dokonalý.

Vše se dá napravit

Rovnátek se proto nebojte ani v dospělosti, jen se poraďte s dentistou, jak o chrup správně pečovat a zásady svědomitě dodržujte. Další možností, jak zuby postavit do latě, jsou umělé výplně a dostavby. Jestliže už jste o některé zuby přišli, mohou je, pokud máte v pořádku čelist, nahradit zubní implantáty. Stomatolog vám udělá trojrozměrný rentgen, kde přesně uvidí, které partie nejsou v pořádku. Poté vyrobí speciální keramický můstek, který aplikuje na zuby. Tyto náhrady s kovovým nebo keramickým čepem jsou pohodlné a vypadají přirozeně. Jsou natrvalo zasazeny do čelistí a používají se místo tradičních protéz. Jejich výhodou je, že zabraňují úbytku kosti a viditelnému zestárnutí obličeje, které provází používání zubních protéz. Zákrok je sice finančně náročnější, ale pro velmi poškozené zuby je nejvhodnější. Musíte se ale připravit na to, že se částky pohybují v řádech desítek tisíc, podle použitých materiálů a počtu zubů, které je potřeba nahradit.


TIP: Informace o možnostech korekcí křivých zubů najdete tady www.esthetx.cz

Bílá bělejší

Nejen stránky knih časem žloutnou. Také zuby získávají postupem času neatraktivní žlutavý odstín, kvůli kterému vypadáte starší. Bezbarvá ochranná sklovina se totiž s přibývajícími léty ztenčuje a tím umožňuje žluté zubovině pod sklovinou pronikat na povrch. Pokud holdujete slazeným nápojům a potravinám, tento proces ještě urychlujete. Zubům nejvíce škodí barviva z lesních plodů, coca-coly, kávy, čaje a červeného vína a v neposlední řadě i kouření.

Metod, jak mít krásný bílý úsměv, je několik

Podle odborníků se počet lidí, kteří si nechají zuby vybělit, za posledních pět let ztrojnásobil. Pokud i vy toužíte po „zubech jako perly“, můžete vybírat hned z několika ověřených metod. Bohužel, ale většina těchto zákroků patří do kolonky „kosmetických úprav“ a nejsou proto hrazeny zdravotními pojišťovnami. Na druhou stranu investice do krásného úsměvu se vám rozhodně vyplatí. Pokud chcete zuby skutečně výrazně vybělit, poraďte se nejprve se svým stomatologem, který vám nejen doporučí vhodnou metodu bělení, ale řekne, zda jste vůbec vhodným kandidátem pro toto ošetření. I když se jedná o spolehlivé a prokázané metody bělení, nemějte přehnaná očekávání. Například nelze vybělit černé nebo hnědé změny v barvě zubu v případě zubního kazu, nevybělí se ani amalgamové výplně zubu, korunky a protézy. Bělení není také příliš efektivní v případě skvrn, způsobených užíváním tetracyklinových antibiotik. Pokud nepatříte do žádné z výše uvedených kategorií, teprve tehdy je na místě přistoupit k vlastnímu bělení.

Nejefektivnější, ale také nejdražší

Existuje několik typů bělení. Každý si může vybrat dle svých finančních možností a požadovaného efektu. Nejúčinnější a také nejdražší je profesionální bělení u stomatologa tzv. „ambuantní bělení“. Stomatolog nejprve pokryje vnitřek vašich úst a dásně ochrannou vrstvou a poté nanese na zuby bělicí gel (obsahující 20– 35 % peroxidu vodíku). Pomocí speciální lampy aktivuje účinnou bělicí látku. Hnědé a nažloutlé skvrny na zubech reagují na tuto proceduru nejlépe, šedé skvrny (po tetracyklinu) hůře. Náklady na toto ošetření se pohybují mezi 3000– 12 000 Kč a výsledky vydrží jeden až tři roky.
Oblíbenou metodou je pak bělení „domácí“, kdy vám lékař vytvoří speciální formičky z odlitků vašich zubů. Tyto formy, na rozdíl od těch obyčejných, univerzálních, koupených v obchodě, skvěle padnou, a tím omezí případné slinění. Šablony si doma naplníte speciálním bělicím gelem a přitisknete na zuby na dobu asi dvou hodin, nebo je máte přes noc (záleží na tom, jak citlivě na tuto proceduru reagujete). Tento gel na domácí použití má nižší koncentraci peroxidu než při ambulantním bělení. Bělíte asi dva týdny a cenově vás to přijde na 4000– 6000 Kč. Nespornou výhodou je, že můžete bělicí kůru kdykoliv podle potřeby opakovat. Stačí si jen dokoupit bělicí gel a budete mít zářivý úsměv kdykoliv si vzpomenete.

Bělicí gely z drogerie nejsou tolik účinné

Cenově nejdostupnější a nejjednodušší je domácí bělení pomocí tzv. „bělicích setů“. Bělicí sety jsou volně prodejné a lze je zakoupit v každé lékárně či drogerii. Pryžové nebo silikonové aplikátory si vytvarujete podle vlastních zubů a jejich aplikaci zvládnete sama v koupelně. Bělicí gel je součástí balení a odbarvuje pigmenty obsažené v zubu a nepůsobí mechanicky na zubní sklovinu. Používají se zhruba 20–30 minut denně po dobu asi dvou týdnů. Na druhou stranu nečekejte zázraky, výsledek se nevyrovná odbornému bělení u stomatologa. Na trhu jsou i bělicí zubní pasty, které obsahují chemické nebo lešticí složky k odstranění povrchových skvrn ze zubů. S „whitening“ pastou, ale také nedosáhnete stejných výsledků jako u lékaře. Tyto produkty jsou ale velmi vhodné k udržení bělosti již lékařsky vybělených zubů.

TIP: Gely na bělení zubů zakoupíte například zde www.krasnyusmev.cz

Základem je prevence

Pokud chcete zachránit své zuby, nemusíte chodit dál než do koupelny. Poctivé a správné čištění zubů kartáčkem a dentální nití udrží chrup i dásně zdravé a krásné. Vhodné je samotné čištění doplnit o další přípravky jako jsou ústní vody, zubní nitě, mezizubní kartáčky a další. Bez správné techniky čištění je ale jakýkoliv dostupný dentální produkt k ničemu. Pokud si nejste jisti, zda se zubním nářadím zacházíte správně, nebojte se zeptat svého zubního lékaře. Jsou to totiž vaše zuby, které na nesprávné čištění a péči ve finále doplatí. Takže ostych pryč, je to vašem zájmu!
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat