Sezóna žabek se blíží. Umí zničit nohy a nosily se už v antice

Konečně se zdá, že se dočkáme teplého a slunečného počasí. A tak řada z nás konečně nadobro uklízí teplé botky a pokukuje po nějakých letních. Určitě ani vám nechybí v botníku takzvané žabky! Už se těšíte, jak do nich zase vplujete? Pak vězte, že vaše nožky už tak nadšené být nemusejí.

Žabky sice umějí být módní záležitostí, ale upřímně – podiatři či ortopedi nejspíš nepatří k jejich fanouškům. A vědí proč.

Co je dobré vědět, než si své oblíbené žabky zase obujete?

Extra práce pro chodidla

Jako by nestačilo, že naše nohy vynakládají energii na samotnou chůzi (i když k ní jsou přece určené). Pokud je obujete do žabek, pracuje chodidlo navíc. Musí se totiž „snažit“, aby botu na sobě vůbec udrželo, navíc chůze v žabkách znamená pořádnou zátěž i pro prsty na nohou a klenbu. Není vůbec výjimečné, pokud vás chodidla po nějaké době v žabkách pořádně a bolestivě potrápí.

Žádná rychlost

Ačkoli se žabky zdají pro chůzi jako stvořené a jsou lehoučké, rozhodně v nich žádný rychlostní rekord netrhneme. A pokud ano, tempo si určitě dlouho neudržíme. Vzhledem k tomu, že boty na našich nožkách prakticky nedrží a snadno se vyzouvají, musíme rychlost chůze žabkám uzpůsobit (spěcháte-li na vlak, vsaďte raději na pohodlnější boty).

Pokřivený postoj

Tedy ne ten morální, ale držení těla žabky dokáží pěkně narušit. Plochá, často pěnová podrážka totiž neposkytuje oporu ani nohám, ale v konečném důsledku ani kolenům, kyčlím či páteři. Přemýšlíte, proč vás i na dovolené bolí záda, i když odpočíváte? Pak se podívejte, co máte na nohou.

Všeho s mírou

Přemítáte, jestli své milované žabky raději nesvěříte kontejneru na oblečení? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pokud v nich netrávíte prakticky každý slunný den, ale nosíte je střídmě (například na zmíněné dovolené nebo na chatě), není to žádná katastrofa. Pokud by vás z nich bolely nohy, klouby nebo páteř, žabky na nějakou dobu odložte. Ale jinak vám – obouváte-li je s mírou – příliš neublíží.

Pár zajímavostí

  • Žabky zdaleka nejsou vynálezem posledních desetiletí. Kdepak! Znali je již staří Egypťané, a to před více než 4 000 lety! Vyráběly se z papyru nebo palmových listů a od těch dnešních se vzhledem zas tak moc nelišily.
  • V moderní éře se žabky rozšířily především po druhé světové válce. U nás pak o něco později, ovšem nyní už jsou stejně populární jako kdekoli jinde na světě.
  • Žabky se dostaly i do politiky. Nejprve vzbudily kontroverzi v roce 2005, kdy se americký prezident Bush setkal s jistým univerzitním lakrosovým týmem, jehož některé členky obuly pro tuto příležitost právě žabky. Odborníci na etiketu omdlévali. A podruhé se tyto botky dostaly na přední stránky novin o 6 let později. To když je na dovolené na Havaji obul Barack Obama… U nás by nejspíš takový povyk nevzbudily, vezmeme-li v úvahu, v čem všem už se někteří naši politici nechali vyfotografovat…






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat