Rozpraskané paty a záděry. Nejčastější potíže s pokožkou a jak na ně

Trápí vás podrážděná pokožka hlavy, rozpraskané paty nebo třeba „pupínky“ po holení? Nejste sami! Ještě než se vydáte pro odbornou pomoc, zkuste některé z ověřených receptů, jak se těchto problémů zbavit.

Svědící pokožka hlavy

Máte pocit, že byste se občas „udrbali“, jak vás svědí hlava? Příčin může být celá řada. Od příliš častého a nešetrného mytí hlavy (pokožku takové zacházení zbytečně vysušuje a je podrážděná), používání nevhodných produktů přes infekční onemocnění až po lupy. Co s tím?

Především se snažte vysledovat, kdy k nepříjemné reakci pokožky na vaší hlavě vlastně dochází. Zkuste změnit šampon či stylingové produkty, nemyjte si hlavu tak často. Pokud vás trápí lupy, vyrazte do lékárny pro speciální šampon.

Popraskané rty

Také popraskané rty může způsobovat několik faktorů – počasí (především v zimě a v létě kvůli extrémním teplotám s popraskanými rty bojujeme), dehydratace (vaše rty mohou být takovým právním varovným znamením, že je na čase nalít si další sklenici vody), ale také příliš časté olizování rtů. Naše sliny totiž obsahují enzymy, které mohou povrch rtů narušit.

Od této nepříjemné lapálie vám pomůže dodržování pitného režimu, ale také ochrana rtů v podobě balzámů. V létě si pořiďte ten obsahující UV faktor. Rtům také můžete dopřát hojivou „masku“ v podobě medu, který na ně nanesete před spaním a necháte přes noc působit.

Suché lokty

Také jste si všimli, že se kůže na loktech ráda loupe a nevypadá zrovna esteticky? Nepanikařte, je to úplně normální. Nejenže bývá pokožka loktů výrazně namáhána, ale navíc je poměrně tenká a neobsahuje tolik mazových žláz. A tak se snadno a ráda vysuší.

Jednoduše lokty jemně omyjte, použijte na ně jemný peeling (nebo je velmi jemně „odrhněte“ houbičkou či lufou), osušte a štědře namažte hydratačním krémem. Skvělým pomocníkem je také olivový nebo kokosový olej, který dodá loktům potřebnou hydrataci.

Bolestivé záděry

Záděry bývají často způsobeny jednak vysušením kůže v okolí nehtů a také odtrháváním nehtové kůžičky (ze kterého odborníci rozhodně nemají radost). Malá lapálie dokáže pořádně potrápit, zvláště když se zanítí nebo když se do ní dostane například citronová šťáva apod.

Jak záděrám předejít? Poctivě se starejte o nehtovou kůžičku – v žádném případě ji netrhejte ani nestříhejte a pravidelně ji „zatlačujte“ s pomocí speciálního dřívka (seženete ho v drogerii). Každý večer pak kůžičce dopřejte péči v podobě speciálního olejíčku.

Zarostlé chloupky

Také vás trápí po holení „pupínky“, které připomínají akné a které nejen nevypadají právě esteticky, ale mohou být i poměrně nepříjemné? Ve skutečnosti se jedná o zarostlé chloupky. Co s nimi?

Dopřejte nožkám (či jiným holeným partiím) jemný peeling, který chloupky uvolní. Vždy při holení používejte hydratační pěnu či gel na holení a nikdy chloupky neholte proti směru růstu. Po holení pak na pokožku naneste hydratační krém, ideálně obsahující kyselinu salicylovou nebo glykolovou. Použít můžete i speciální přípravky proti zarůstání chloupků, jež seženete v drogerii či lékárně.

Rozpraskané paty

Nejenže rozpraskaná chodidla nevypadají například v sandálkách či žabkách právě lákavě, ale mohou být i bolestivé. Kromě toho se může stát, že si do těla prostřednictvím těchto „prasklin“ v kůži zanesete nepříjemnou infekci.

O paty (a vůbec celá chodidla) je třeba pravidelně pečovat. Nejprve je nechte změknout v teplé vodě a poté z nich odumřelou kůži odstraňte s pomocí jemné pemzy či pilníku na paty. Osušte a naneste na ně hydratační krém (nemusíte se bát mastnějších produktů), ideálně obsahující ureu nebo kyselinu mléčnou. Ostatně hydrataci svým chodidlům můžete dopřávat každý den, respektive noc – prostě krém naneste na nožky, oblékněte bavlněné ponožky a hupněte do postele. Ráno budete mít chodidla jako nemluvně!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat