Ty nejlepší vitaminy pro vaši pleť

Je vaše pleť bez jiskry a života, vypadá unaveně, bojuje s vráskami či pupínky, trápí vás přehnaným vysoušením či mastnotou? Možná jí nedodáváte ty správné vitaminy. Které by ve vaší stravě neměly chybět?

Ideální je samozřejmě dodávat pleti (a nejen jí, ale celému organismu) potřebné vitaminy, minerály a antioxidanty pěkně ve stravě, ale když to nejde jinak, není od věci se spolehnout i na doplňky stravy. Které živiny zajistí zdravou a krásnou pleť?

Vitamin C

Na rozdíl od většiny zvířat ho naše tělo neumí samo syntetizovat, a tak jsme odkázaní na stravu. Nebo na pilulky. Vitamin C patří mezi nejsilnější antioxidanty a pro zdraví naší pleti je extrémně důležitý. Podporuje hojení, působí proti zánětům, dokáže zmírňovat škodlivé dopady slunečního záření na naši pokožku (pozor, krém s UV faktorem nenahradí). Kromě toho posiluje cévní stěny, takže působí jako prevence rozšířených žilek.

Kde ho najdete? Především v ovoci a zelenině.

Vitamin E

Také tento vitamin je pro zdraví a pružnost pleti velmi důležitý. A ještě lépe funguje, pokud ho tělu dodáte právě společně s „céčkem“. Tahle dvojice je nepřekonatelným bojovníkem proti vráskám. Ačkoli tento vitamin seženete v pilulkách, některé studie přínos jeho užívání zpochybňují. Pro zdraví a krásu pleti je, jak se zdá, lepší, pokud jej tělu dodáte ve stravě, případně v krému.

Kde se tento vitamin nachází? V olivovém oleji, semenech, ořeších nebo avokádu.

Vitamin A

V péči o pleť jej nejspíš znáte pod názvem retinol. Je totiž součástí mnoha krémů proti vráskám. A není divu – vitamin A, především aplikovaný na povrch pokožky, totiž skutečně pomáhá udržovat mladistvost a pružnost pokožky. Nečekejte ale zázraky během několika dní. Podle jednoho výzkumu se účinky retinolu v kosmetických přípravcích projeví přibližně po půl roce pravidelného užívání.

Naše tělo dokáže částečně syntetizovat vitamin A z betakarotenu, a proto je důležité mu dodávat ovoce a zeleninu, jež betakaroten obsahuje. Například mrkev, papriky, meruňky apod.

Vitamin B7

Častěji se u tohoto vitaminu setkáte s názvem biotin (občas se mu říká i vitamin H nebo koenzym R). Biotin je součástí prakticky každého doplňku stravy určeného pro zdravou pokožku, vlasy a nehty.

Pokud ho nechcete zobat v pilulkách, přidejte na talíř vejce, sýr, ořechy, luštěniny nebo špenát.

Omega-3 mastné kyseliny

Pokud toužíte po krásné a zdravé pleti, jsou omega-3 vašimi spojenci, i když nepatří mezi vitaminy. Pozitivně ovlivňují hydrataci pleti, zpomalují stárnutí, pomáhají při akné a působí protizánětlivě. To už zní jako spousta důvodů, aby je člověk zařadil na talíř.

Sice je tělu lze dodávat v pilulkách, ale nejlépe je získáte z ryb, olejů, ořechů a semen. Pokud do svého jídelníčku zařadíte třikrát týdně rybu, máte vyhráno!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat