Nejkrásnějším rysem v obličeji jsou u obou pohlaví oči

Pokud chtějí muž či žena zvýšit atraktivitu svého obličeje, měli by se zaměřit na zdokonalení svých očí. Podle britských psychologů je to totiž nejatraktivnější rys ve tváři obou pohlaví. Ačkoli vlasy a rty zmohou také hodně, oči je stále předbíhají. Nicméně tyto rysy jsou svatou trojicí lidské krásy.

Nejméně důležitý je tvar nosu. Pokud má člověk zářivé a pravidelně tvarované oči, husté vlasy a plné rty, pak už jakýkoli tvar nosu krásu obličeje nezhatí. Přitom také platí, že čím vyšší symetrii v obličejových rysech člověk má, tím je sexuálně přitažlivější pro druhé.

Muži při sledování ženského obličeje kladou největší důraz na celkový obličej, oči a vlasy, nejméně na nos a rty. Ženy sledují na mužích především oči a vlasy, nosy a rty jsou méně důležité.

Ženy na ženách nejvíce hodnotí oči a vlasy, nos a celkovou tvář méně. Muži na mužích hodnotí nejvíce oči a vlasy, rty a nos podceňují.

„V mezilidských interakcích má krása obličeje velký význam pro jedince i skupinu. Krása tváře opačného pohlaví odráží vhodnost dotyčného k reprodukci,“ komentoval závěry své studie doktor Daniel Gill z University of Winchester.

Když nejde jen o krásu

Vědci z polské Vratislavi se zase rozhodli prověřit hypotézu, že při seznamování a výběru partnera je nejdůležitější zrak. A jejich pochybnosti se naplnily. Čich a sluch totiž hrají stejně podstatnou roli. Takže pachové a zvukové výstupy protějšku jsou neméně významné. Jinými slovy, nejde jen o to, jak dotyčný vypadá, ale zda nám voní a má pro nás příjemný hlas.

„Většina studií z poslední doby se zaměřuje na vizuální přitažlivost. Ale vědecká literatura o jiných smyslech a jejich roli v sociálních vztazích začíná také narůstat a neměla by být opomíjena. Vnímání jiných prostřednictvím všech tří kanálů nám o nich poskytuje spolehlivější a širší informace,“ vysvětluje psycholožka Agata Groyecka z Vratislavské univerzity.

Všechny tři smysly fungují v součinnosti. Hlas (zvukovou kvalitu) můžeme slyšet, i když dotyčného nevidíme, a jako první nás zaujme v davu. Zrak sice funguje také relativně na dálku, ale vyžaduje k dobrému zhodnocení kvalit blízkost. Zato čich můžeme využít jen při velmi blízkém kontaktu. Má ale poměrně zásadní význam. I když je totiž protějšek přitažlivý vizuálně a má příjemný hlas, pach má poslední slovo. Když nám někdo nepříjemně páchne, nepomůže sebehezčí obličej a líbeznější tón hlasu.

Přitom platí, že muži dávají přednost ženám s vysokým hlasem – projev plodnosti a ženskosti, zatímco ženy naopak mužům s hlubokým hlasem – projev silné mužnosti, zdraví a plodnosti. Nicméně pach hovoří o něčem trochu jiném. Jasně napovídá o genetické kompatibilnosti – jakési slučitelnosti. Čím silněji si dva jedinci voní, tím vhodněji se budou kombinovat jejich geny pro vznik zdravého a silného potomka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat