Sprcha zajistí nejen očistu těla. Ta večerní vám pomůže i usnout

22.07.2019 | Krása a móda

Vykoupat se před spaním je naprosto běžnou praxí většiny lidí. Jenže pozor, není sprcha jako sprcha. Jedině ta, kterou absolvujete hodinu a půl před ulehnutím do postele, vám zajistí kvalitní noční odpočinek!

Máte ve zvyku se ráno po snídani sprchovat? Dobře děláte, poněvadž pár minut pod proudem horké vody vás může povzbudit, a dokonce vám zvýšit kreativitu – tedy alespoň to tvrdí někteří lékaři. Jenže co večer? I tehdy se vyplatí zabrousit do koupelny a smýt ze sebe stres z náročného dne. Pokud totiž trefíte ten správný čas, bude se vám mnohem lépe usínat!

Lepší dříve nežli později

Tip redakce

Časté sprchování může mít občas negativní dopad na naši pokožku, tedy pokud používáte agresivní mýdla či nekvalitní sprchové gely. Jak při sprchování rozmazlit svou pleť?
Používejte relipidační čistící mycí olej pro suchou až atopickou pokožku Topialyse Huile Lavante Micellaire od francouzské značky SVR. První bezsulfátový čisticí olej, který je formulován s velmi jemnými povrchově aktivními látkami, aby jemně čistil i tu nejcitlivější pokožku a chránil ji před vysušením.
Více na svr-pharma.cz

„Hlavním trikem je nezačínat příliš pozdě, protože ohřát své tělo těsně před spaním by mohlo mít zcela opačný efekt,“ vysvětluje americká lékařka Dianne Augelli z Centra spánkové medicíny Medical Center NewYork-Presbyterian/Weill Cornell.

Dle názoru této specialistky přes sladké sny hraje tělesná teplota klíčovou roli při regulaci cirkadiánního rytmu, který organismu „velí“, kdy má být ospalý, nebo naopak ostražitý. Během dne totiž teplota těla přirozeně stoupá až do pozdního odpoledne, kdy se pomalu mění a začne klesat. Přesně toto zchlazení nás upozorňuje na to, že brzy bude čas skočit do pyžama a zaplout do peřin. „Přerušení tohoto procesu horkou sprchou však může mít následky v podobě nespavosti,“ varuje zmíněná odbornice. Kdy je tedy ideální doba na koupel?

90 minut před zavřením víček

„Sprchování v dřívějších večerních hodinách dá tělu šanci, aby se stihlo ochladit, což může navodit pocit ospalosti a spánek jako takový zkvalitnit. Existuje mnoho vědeckých studií, které to potvrzují s tím, že dvacetiminutová sprcha má ty nejlepší účinky,“ říká další spánková expertka, tentokrát Shelby Harris, která působí na newyorském zdravotnickém centru Montefiore Medical Center.

Tato žena tvrdí, že chcete-li mít záruku bezproblémového usínání, je nutné dát si sprchu přibližně hodinu a půl předtím, než ulehnete do postele. Vlastně, je tu ještě něco, nač byste neměli zapomínat…

Kompletní očista od hlavy až k patě

Když už jste v koupelně, odstraňte z obličeje veškerý make-up, než na sebe pustíte první kapky vody. Podle Národní spánkové nadace i mnoha dermatologů je důkladné večerní odlíčení cesta ke zmírnění vrásek. Navíc pak budou používané noční krémy a omlazovací séra „pracovat“ mnohem efektivněji. To už ale nejspíš dávno víte, viďte?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat