Akné v dospělosti. Jakým pokrmům se raději vyhýbat?

Také jste se těšila, že jen co se konečně vymaníte ze spárů puberty, dáte jednou provždy sbohem všem těm pupínkům, jež se vám tak rády usídlovaly na obličeji? Jenže je vám dávno přes třicet a stále čekáte. S pupínky bojujete pořád a nezdá se, že by tento zápas měl nějak brzy končit…

Akné v dospělosti většinou už nesouvisí tak často s nedostatečnou péčí o pleť jako spíše s hormonální nerovnováhou a často také nevhodnou výživou. Které potraviny je lepší omezit, pokud vás potíže s pletí trápí?

Sůl

Sůl, respektive sodík, vede dehydrataci pleti a zároveň zadržování vody v těle. To má za následek nejen různé otoky a opuchliny, ale také snižuje schopnost pokožky rychle se regenerovat. A platí to i pro zánětlivé procesy, jež vedou k akné. Boj s pupínky tak kvůli přemíře soli může být během na dlouhou trať. Takže omezte solení a dávejte si pozor na potraviny, v nichž se tahle pochutina skrývá (průmyslově zpracované potraviny apod.).

Bílá mouka a spol.

Klasická bílá mouka, respektive například pečivo, jež se z ní vyrábí, má vysoký glykemický index. Po její konzumaci tak stoupá v krvi hladina cukru, kvůli čemuž organismus zvýší produkci hormonu inzulinu. A tato reakce se může podílet na vzniku nežádoucích pupínků. Řešení je prosté. Vsaďte raději na celozrnné potraviny.

Mléko

Ačkoli spojení mezi problémy s akné a konzumací mléka nebylo nikdy vědecky zcela prokázáno, někteří odborníci se přiklánějí k názoru, že není od věci jej v jídelníčku omezit, pokud bojujete s pupínky. A týká se to především mléka odtučněného. Vyzkoušejte proto na nějakou dobu vyměnit kravské mléko třeba za mandlové nebo rýžové. Pokud se změna projeví na vaší pleti, máte jasno.

Cukr

Jako by toho nebylo málo, je možné cukru na „seznam hříchů“ připsat také negativní vliv na zdraví pleti. Cukr totiž v těle podporuje zánětlivé procesy, jež se nezřídka projeví právě na kůži. A tak se mu vyhýbejte, jak jen to jde – v jakékoli podobě. Skrývá se totiž i v pokrmech, kde byste ho nečekali (především průmyslově zpracované potraviny). Zcela zvláštní kapitolu pak tvoří nejrůznější limonády a spol. Ty je nejlepší zcela eliminovat.

Koktejly

Že na večírcích milujete nejrůznější barevné a sladké koktejly? Pak své pokožce také dvakrát radost neděláte. Kombinace alkoholu, který pleť dehydratuje, a sladkých přísad plných cukru, jenž pokožce rozhodně neprospívá, nevěští nic dobrého. Když už si alkoholické drinky dopřáváte, pijte je raději bez „přísad“ a prokládejte je sklenicemi čisté vody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat