Akné umí potrápit i dlouho po pubertě. Není to přitom neřešitelný problém

23.02.2018 | Krása a móda

Přemýšlíte při pohledu do zrcadla, co děláte špatně, když vás od puberty dělí nějaký ten rok (či dokonce desetiletí), ale vaší pokožce to nejspíš ještě někdo neřekl, takže se na ní neustále objevují pupínky? Akné v dospělosti je poměrně specifický problém. Ale i ten má řešení!

Mnoho lidí (především žen) trápí v dospělosti akné. To vzniká především z důvodů nerovnosti mužských a ženských hormonů. Příčinou či spouštěčem také mohu být genetické dispozice (zde se může jednat až o 50 % všech případů), kouření, stres nebo například špatná kosmetika. Nejčastějšími místy výskytu akné je obličej, záda, krk a paže.

„Občasným akné v dospělosti mohou trpět především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám. Pokud je ale akné přítomno delší dobu je dobré o pokožku speciálně pečovat,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Co na talíři, to na obličeji

Vhodnou prevencí, jak předcházet výskytu akné, je i úprava jídelníčku. Neexistují sice exaktní studie prokazující účinek konkrétních potravin na vznik akné, ale obecně se doporučuje racionální výživa se sníženým obsahem živočišných tuků a bohatá na vlákninu. Vhodné nemusí být potraviny s obsahem jednoduchých cukrů (řepný a hroznový cukr, sacharóza, třtinový cukr) a pečivo z bílé mouky.

Někomu pomůže omezení mléka (mnoho lidí po vynechání kravského mléka popisuje velké zlepšení pokožky), lepku a také dráždivých potravin, jako je kakao, káva či velmi kořeněná jídla.

Inventura v koupelně

Než si zajdete k dermatologovi kvůli léčbě akné zkuste si udělat vlastní kosmetikou „inventuru“, zda nepoužíváte nějaký krém či make-up, který akné podporuje nebo zhoršuje. Lidé trpící problematickou pletí mohou používat přípravky s obsahem alkoholu, není pravda, že jsou zakázané, vždyť jejich odmašťující účinek je pro aknózní pleť žádoucí, ovšem nesmí být agresivní.

„Vhodné nejsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce „dýchat“ a krémy mastné, které zhoršují ucpávání mazových žlázek. Tady pozor na fotoprotektivní přípravky, které jsou mastné a v kombinaci se sluncem způsobí tzv. akné mallorca. Ideální jsou krémy, které obsahují retinoidy, kyselinu azelaovou nebo ovocné AHA kyseliny v nižší koncentraci,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová.

Pomoc z odborných rukou

„Úspěšné vyhojení akné může někdy vyžadovat kombinaci celkové i místní léčby. V rámci přímého ošetření postižených míst se uplatňují masti s dezinfekčním a hojivým účinkem. V případě, že po vyhojení akné zůstávají na kůži pigmentové skvrny nebo jizvičky, lze provést resurfacing pomocí CO2 laseru. Jeho vlivem dochází v hluboké vrstvě kůže k obnovení tvorby kolagenních vláken. Pleť se postupem času vypíná, jizvy se vyrovnávají a vzhled postižené kůže se významně zlepšuje. Konečný výsledek laserového ošetření se projeví za dva až šest měsíců,“ říká dermatoložka Mansfeldová a dodává, že stopy po akné likviduje dobře i technika microneedlingu, což je nová generace mezoterapie, která aktivuje tvorbu kolagenu a elastinu a spouští tak samo-omlazující procesy v pokožce.

Stejně tak dobrou službu udělají lasery a microneedling v případě pleti s rozšířenými póry, která mívá k akné sklon. Zmírnit projevy akné můžete také díky chemickému peelingu. Jedná se o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruuje kůže určité hloubky. AHA kyseliny jsou ovocné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v ovoci a dalších potravinách a exfoliací pomáhají uvolnit a odstranit mrtvé povrchové vrstvy kůže. Přirozeně pak dochází ke stimulaci obnovy buněk v různých vrstvách kůže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat