Na talíř i pro krásu. Které koření pomůže pleti

Všichni moc dobře víme, že na stavu naší pleti se podepisuje především náš životní styl. Co si nakládáme na talíř, zda kouříme, jaké máme hygienické návyky... Jen kosmetika sama všechny potíže nevyřeší. Pokud toužíte po krásné a zdravé pokožce, musíte ji začít vyživovat také zevnitř. Které pomocníky najdete v kořenkách?

Ano, i koření umí s pletí pomoci. Které si dopřávat opravdu často?

Žlutý zázrak: Kurkuma

Že slyšíte název tohoto koření v poslední době snad všude? Není divu! Tohle žluté koření je předmětem řady výzkumů, především pro své nepopiratelné protizánětlivé vlastnosti. A ty můžete využít i v péči o pleť, především má-li sklon k akné.

Smíchejte malou čajovou lžičku kurkumy (nepřehánějte to s ní, výrazně barví) s třemi lžícemi jogurtu, dvěma lžícemi mouky a několika kapkami medu. Naneste na pokožku a po 10 minutách opláchněte. Stačí používat jednou či dvakrát týdně, abyste své problematické pokožce pomohli ke zdraví a kráse.

Voňavá a lahodná: Skořice

Také máte skořici vždy v zásobě a přidáváte ji do dezertů, ale třeba i k masu? Dobře děláte! Tohle koření je velmi silným antioxidantem, dokonce jsou mu připisovány schopnosti zmírnit ničivé následky škodlivého UV záření na naši pokožku (i když opalovací krémy apod. rozhodně nenahradí). Kromě toho stimuluje krevní oběh a urychluje hojení pokožky.

Zkuste si ji příště přidat čajovou lžičku třeba do ovesné kaše k snídani či do cereálií. Místo cukru ji můžete použít i jako ochucovadlo do kávy či čaje. A když jí šptku přimícháte třeba k pleťové masce z banánu a medu, bude vaše pleť ráda.

Ostrá vzpruha: Chilli

Možná si chilli s péčí o pleť nespojujete, ale to byste toto koření podcenili. Ačkoli byste to s ním neměli vysloveně přehánět, především pokud má vaše pokožka sklony k akné, úplně chilli vynechat by také byla chyba. Obsahuje totiž vitaminy A a C, navíc je silným antioxidantem, jenž vychytává volné radikály a zpomaluje stárnutí pleti. Zkuste toto ochucovadlo „propašovat“ do některého z pokrmů alespoň párkrát týdně.

Kromě toho můžete chilli vločky využít i pro domácí hřejivý peeling – smíchejte je s trochou hrubozrnné soli, přidejte olivový nebo kokosový olej a je to. Jen pozor, abyste si chilli nezanesli do očí či intimních partií… A vždy před použitím peeling nejprve vyzkoušejte na nějakém malém skrytém kousku kůže, abyste měli jistotu, že na něj nebude vaše pleť reagovat podrážděním.

Pomoc pro vlasy: Sušený česnek

I když celou dobu mluvíme spíše o koření, jež prospěje pokožce, neměli bychom zapomínat ani na vlasy a pokožku hlavy. S tou nám překvapivě pomůže právě sušený česnek. V české kuchyni jej nepoužíváme zas tak často, ale možná teď začnete. Jen ho nebudete jíst. Také česnek – jako jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik – umí podporovat hojení a desinfikuje. Navíc se ukazuje, že stimuluje růst vlasů.

Smíchejte půl čajové lžičky prášku ze sušeného česneku s malým množstvím olivového oleje, směs lehce zahřejte a vmasírujte do pokožky hlavy. Po 20 minutách opláchněte. Nebojte, sušený česnek nemá tak štiplavé aroma jako ten čerstvý, takže se nemusíte bát, že ještě dva dny budete tuhle pochutinu ze svých vlasů cítit...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat