Používání parfému v létě má svá pravidla. Nechybujte zbytečně

15.08.2018 | Krása a móda

Zejména v horkých letních dnech lidé chtějí vonět nejen svému okolí, ale i sobě. Nevyhneme se tedy užívání antiperspirantů, ale ani parfémů. Jakých byste se měli v létě vyvarovat a jak je správně používat?

Pozor na sluníčko

Některé parfémy obsahují látky, které zvyšují citlivost kůže na sluneční záření, a jejich používáním v parných letních dnech vystavujete své tělo riziku alergické reakce. Příznaků může být však mnohem více. Patří mezi ně svědění, otoky, bolestivá kůže, začervenání a šupinatá, suchá kůže, ale také mokvající puchýře.

Mnoho lidí již takovou reakci zažilo, ale často ji přisuzují pobytu na slunci a přehnanému opalování, aniž by je napadlo, že viníkem je jejich oblíbený parfém. Zásadní rozdíl mezi reakcí na složky obsažené ve vůni a klasickou alergií na slunce je ten, že ta solární se nevyskytuje na oděvy zakrytých místech, kdežto ta po parfému postihuje i partie, které slunci vystaveny nebyly.

Jedny nebezpečnější než druhé

Ne všechny parfémy jsou škodlivé, u některých je jejich používání dokonce žádoucí. Mezi ty, které způsobují ty největší letní trable, patří takové, které mají ve složení citrusy, skořici, cedr, šalvěj, pačuli či bergamot. Dobrou volbou je například levandule, eukalyptus nebo máta, protože mají hojivé a protizánětlivé účinky.

Není to jen zdroj aroma, který dokáže naši kůži pěkně potrápit, ale také alkohol obsažený v levných vůních. Čím méně kvalitní parfém, tím více alkoholu obsahuje. I ten může působit vysušování a následně alergické reakce.

Nepomůžeme si ani v případě používání hypoalergenních přípravků. I tyto produkty obsahují dráždivé a alergizující látky naprosto běžně.

První pomoc

Pokud u sebe zaznamenáváte alergii a následné kožní potíže, snažte se postižená místa co nejméně vystavovat slunci a okamžitě přestaťe výrobek používat. Pomoci si můžete chladivými obklady se slanou vodou. Použít můžete i spreje a krémy s obsahem panthenolu.

I vůně může škodit

Na léto si vybírejte lehčí a svěží vůně spíše, než ty těžké. Silné a hluboké vůně mají sklon v letních parnech ještě sílit a jejich nejsilnější obsažené složky přetváří jindy úžasný parfém na nepříjemně páchnoucí bolehlav. Z některých parfémů tak skutečně může být zle vám i vašemu okolí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat