Houba lesklokorka je novým hitem v péči o pleť

Sedm tisíc let velebí tradiční čínská medicína dřevokaznou houbu známou v českých luzích a hájích jako lesklokorka lesklá. Parazituje především na dubech, ale je to také téměř zázračný lék. Moderní medicína zkoumá její schopnosti léčit hepatitidu typu B a také některé formy rakoviny. Omlazující a tišicí účinky lesklokorky zajímají rovněž dermatology. A tak se nově objevují výtažky z ní v kosmetice.

Houbová kosmetika se stává hitem konce druhé dekády nového milénia. Nejen výtažky z hlívy a šiitake, ale právě protirakovinné, protizánětlivé a hojivé účinky látek obsažených v lesklokorce zajímají výrobce kosmetiky a dermatology.

Houbová trojice

„Houby jsou dobré pro hydrataci pleti, podporují ochrannou hradbu pleti a tím podporují její schopnost udržet v sobě vlhkost a zabránit průniku cizorodých látek dovnitř, takže pleť zůstává zdravá a velmi odolná,“ tvrdí doktor Andrew Weil, který své výzkumy aplikuje ve vlastní kosmetické značce Origins.

Doktor Weil ale nedá dopustit i na další dřevokaznou houbou – rezavce šikmého, který parazituje především na břízách. Houbu v tradiční medicíně používají po staletí Rusové. Odvar užívají také vnitřně jako formu povzbuzujícího nápoje posilujícího imunitu. Rezavec vypadá jako nádor na stromě, povrch je černý a hrubý, uvnitř je plodnice rezavá.

A třetí houbou, jejíž účinky doktor Weil využívá v kosmetice, je housenice čínská. Ta parazituje na housenkách a larvách hmyzu a vyskytuje se – jak druhový název napovídá – v oblasti Číny a jihovýchodní Asie.

Pro krásu i zdraví

„Trojice hub, čaga, lesklokorka a housenice, je využita v naší formuli pro její schopnosti hojit a uklidňovat zatíženou pokožku,“ tvrdí doktor Weil.

Houby ale doporučuje také k pravidelné konzumaci. Především šiitake (houževnatec jedlý), maitake (trsnatec lupenitý), hlívu ústřičnou a penízovku sametonohou.

„Kdykoli je to možné, doporučuji častou konzumaci hub. Osobně cestuji velmi často a jsem v kontaktu s mnoha lidmi, což může oslabit mou imunitu, houby jsou trvalou součástí mé stravy a podporují můj imunitní systém,“ tvrdí doktor Weil.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat