Nejrychleji se člověk opálí, když se sluní obden, zjistili vědci

Opalování v dnešních podmínkách atmosféry, která propouští příliš škodlivého UV záření, není bez zdravotních rizik. Ultrafialové paprsky jsou však nezbytné pro to, aby kůže získala bronzové zbarvení. Pakliže to její faktor vůbec dovoluje. Ale vědci z Izraele přišli na to, že slunit se na dovolené denně je kontraproduktivní. Naopak nejrychleji se člověk opálí, když se sluní pouze obden.

Mnoho Čechů se na dovolené u moře rozvalí na pláži a bez řádných ochranných přípravků se začne doslova rožnit na slunci, aby co nejrychleji získalo co nejtmavší odstín kůže. Bohužel to vede spíš k spáleninám a Čechy pak u moře často poznají podle zbarvení připomínající vařeného humra.

Klíčový melanin

Vědci z Tel Avivu zjistili, že kůže reaguje na UV záření v osmačtyřicetihodinových cyklech. Pokud se tedy člověk chce co nejrychleji opálit a získat hezkou hnědou barvu bez zarudnutí, měl by se opalovat obden. Pokud se totiž rožní denně, narušuje onen osmačtyřicetihodinový cyklus a nedovolí pokožce tvořit rychle a účinně melanin v pigmentových buňkách.

„Poškozující účinky vysokých dávek ultrafialového záření jsou známy, ale nás zajímalo, jaký účinek bude mít různá frekvence opalování. Vyšlo nám z toho, že pokud jdete na pláž každý den, narušujete přirozený cyklus a synchronizaci ochranného systému kůže,“ tvrdí molekulární bioložka a genetička doktorka Carmit Levy z Telavivské univerzity.

Osmačtyřicet hodin k opálení

Po prvním dni slunění se aktivuje imunitní systém v pokožce, který se snaží napravit škody způsobené UV zářením. V kůži se tvoří silnější vrstva ochranných buněk, které mají bránit průniku UV záření do jemnějších struktur uložených hlouběji. Teprve poté začíná tvorba melaninu. Jeden takový cyklus zabere osmačtyřicet hodin. Když se ale člověk sluní denně, imunitní systém je příliš zaneprázdněn činností a produkce melaninu se zpomalí.

„Při experimentech s pokusnými zvířaty jsme zjistili, že nejrychlejšího opálení a nejtmavšího odstínu pleti lze dosáhnout vystavováním kůže slunci v osmačtyřicetihodinových cyklech,“ tvrdí doktorka Levy.

Proč se cyklus opakuje po dvou dnech, není jasné. Zřejmě ale souvisí s produkcí vitaminu D. Ten se v pokožce začne tvořit po dvaceti minutách opalování. V krvi pak zůstává stabilní přesně osmačtyřicet hodin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat