Vypadám hrozně! Pohled do zrcadla vadí většině z nás

Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste nějakou část svého těla nechali vylepšit na klinice plastické chirurgie? Pro mnohé je tohle rozhodnutí jedinou cestou, jak se přestat nenávidět. Pohled do zrcadla totiž jen málokomu nezpůsobuje deprese!

Z odborného hlediska je sebevědomí podstatným regulačním prvkem lidské psychiky, neboť vyjadřuje, jaký postoj má člověk k sobě samému. Otázka tedy zní: máte se rádi? Pokud je vaše odpověď kladná, jste něco jako vzácný případ. Nejnovější výzkum totiž prokázal, že sebedůvěra je v dnešní době naprosto nedostatkovým zbožím. Proč?

Zrcadlo jako úhlavní nepřítel

Když se američtí experti rozhodli zjistit, kolik lidí je opravdu spokojeno se svým vzhledem, zdaleka ještě netušili, jak překvapivé poznatky tenhle počin přinese. Jejich rozsáhlé studie se zúčastnilo přes 12 tisíc jedinců, kteří prostřednictvím on-line dotazníku sdělovali, jaký dojem mají z pohledu do zrcadla. Kdo by se vsadil, že „mouchy“ na svém vzhledu hledají jenom ženy, které čelí drsné konkurenci v podobě modelek z titulních stran módních časopisů, ten by prohrál vlastní kalhoty. Ukázalo se, že i na druhé straně barikády, tedy ve světě těch, jimž v žilách koluje testosteron, sebeláska schází. A jakože dost!

Vypadám hrozně. A kvůli tomu trpím!

Ze závěrů zmíněného průzkumu, o němž informoval časopis Body Image, vyplynulo, že pro 6 % mužů je vlastní neuspokojivá vizáž důvodem k návštěvě psychologa. Dalších 27 % se vyslovilo, že svádí těžký boj se svými nedostatky, což se neblaze podepisuje na jejich sebejistotě. 15 % příslušníků silnějšího pohlaví narovinu přiznalo, že se doslova nenávidí kvůli nadváze.

28 % pánů usoudilo, že ze sebe mají dobrý pocit jen po omlazující kúře či úspěšné dietě, ovšem nikdy to netrvá dlouho. Pouze 24 % adeptů by na sobě prý nic neměnilo. Jenže pozor, mnozí z této „šťastné várky“ nijak nezastírali návštěvu plastického chirurga. Ať už byli na menším či větším zákroku, údajně to bylo nezbytné a vyřešilo to jejich psychické potíže. Co dalšího se zjistilo?

Snaha o sebevraždu jako řešení? Ano, bohužel

Na základě nashromážděných dat rovněž vyplynulo, že 9 % dam si na svůj zevnějšek běžně chodí stěžovat k psychiatrovi. 25 % oslovených se své chyby někdy snažilo maskovat – marně. Proto se dostavily úzkostné stavy. Dalších 20 % respondentek někdy dokonce pomyslelo na sebevraždu, neboť se jim nepodařilo shodit nadbytečná kila.

26 % nositelek podpatků dle vlastních slov utratilo za kosmetiku a produkty podporující hubnutí ohromné sumy peněz, což se ukázalo jako marná investice. Výsledkem byla ještě větší deprese. Posledních 20 % se nechalo „vylepšit“ na specializované klinice, takže vlastní odraz v zrcadle hodnotilo velice kladně. Pochopitelně, že tyhle šokující výsledky mohou i média, která tak ráda prezentují přísná kritéria krásy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat