Nechutné kousání nehtů je zdraví nebezpečné

Jakýkoli zlozvyk jako je kousání nehtů, tiky nebo dloubání v nose, je odrazem naší psychické vyrovnanosti. Často je následkem dlouhodobého stresu a slouží nám jako berlička k jeho uvolnění. Jenže takové kousání nehtů není jen odpudivou vizitkou našeho duševního rozpoložení a schopnosti se ovládat. Můžeme si jím také přivodit velmi nepříjemné zdravotní komplikace.

Paraziti a bakterie

Za nehty se skrývají miliony bakterií a zárodků parazitů, které po jejich pozření získají dokonalé podmínky pro jejich rozmnožování. Riskujeme nejen chycení takových nemocí jako je chřipka nebo žloutenka, ale také třeba roupi, kteří mohou být pro dospělého člověka velmi nebezpeční. Jde o drobné červy, kteří hnízdí ve střevech a způsobují nepříjemné bolesti břicha, svědění v oblasti řitního otvoru a celkově narušují střevní mikroflóru. Průjmy, zažívací potíže a podobné nepříjemnosti na sebe nenechají dlouho čekat.

Narušení zubní skloviny

Kousání nehtů má negativní dopad také na stav vašich zubů. Neustálým okusováním tvrdé rohoviny nehtů narušujete zubní sklovinu, čímž může začít docházet k rychlejší kazivosti zubů a jejich trnutí. Zejména u dětí, jejichž chrup není v období jeho růstu ještě stabilně usazen, může dojít také ke křivení jednotlivých zubů.

Poškození nehtů

Je jasné, že kousání nehtů naše nehty poškozuje. Pokud však tento zlozvyk trvá příliš dlouho, může dojít k trvalým deformacím nehtů a narušení jejích přirozeného růstu. Kousáním se nehty oslabují a zpomaluje se jejich růst. Postupně může začít docházet k jejich zarůstání nebo nadměrnému vrstvení, takže nehet neroste přes bříško prstu, ale vrství se do výšky.

Nebezpečné záděry

U kousání nehtů dochází k jejich zatrhávání a tvorbě záděr v jeho okolí. Těmito mikroskopickými rankami se však dostávají do těla bakterie, které se mohou rozvinout v ošklivé infekce. Jistě jste už někdy slyšeli o takzvaném „podebraném“ nehtu. Kromě toho, že to odpudivě vypadá, to také velmi nepříjemně bolí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat