Plastická operace prsou pod drobnohledem chirurga

Kult krásy je v dnešní době součástí běžného životního stylu. Zvětšení nebo modelace prsou patří mezi nejžádanější zákroky, kterými se v současnosti plastická chirurgie zabývá, a snad každá žena už někdy v životě přemýšlela nad tím, že by takový zákrok podstoupila. Co jsou nejčastější věci, které jste o operaci prsou dosud nevěděli, komentuje lékař MUDr. Jiří Bayer, jeden z předních plastických chirurgů.

Zákrok je nevratný

Prsa mohou mít velký vliv na sebevědomí ženy, protože právě dokonalý dekolt dokáže podtrhnout krásu celé postavy, dovolí nám nosit odvážnější modely oblečení, najednou máte výraznou výhodu při výběru plavek, a pro mnohé dámy je lichotivá také pánská pozornost, kterou hezká prsa bezesporu přitahují. Tyto představy samozřejmě mohou být velmi příjemné, ale na prvním místě je důležité uvědomit si, že plastická operace zároveň přináší nevratný zákrok do těla.

„S klientkami je vždy zajímavé promluvit si o tom, proč chtějí zvětšení nebo úpravu prsou podstoupit. Pokud jde například o mladou dívku, snažím se zjistit, jestli její rozhodnutí není založeno na spontánním nápadu. Vždy v těchto případech upozorňuji, že když žena podstoupí takový druh operace, je to volba na celý život. V práci je pro mě prioritou, aby výsledek přinesl pacientce dobrý pocit z vlastního vzhledu, nikoliv pochybnosti, zda udělala dobře. Proto je důležitá vstupní konzultace, která je nezávazná a nemusí automaticky vést k provedení zákroku,“ říká lékař Jiří Bayer.

Mezi nejčastější důvody operace patří úprava prsou po porodu

Velmi často se ženy rozhodnou pro modelaci nebo zvětšení prsou po porodu a kojení. Vlivem fyzických změn dochází k přírodnímu zvětšení a později zase zmenšení objemu, což se téměř ve všech případech podepíše především na povolení kůže a změně tvaru. „V situacích, kdy chtějí klientky upravit modelací nebo zvětšením prsa po porodu je motivace jasná. Většinou jsou tyto dámy ještě v mladém věku a chtějí vypadat dobře kvůli svému vnitřnímu pocitu, protože mít dítě neznamená, že nemohou vypadat skvěle,“ myslí si Jiří Bayer.

Nová prsa a implantáty nemají vliv na kojení

V dnešní době „singles“ se mnoho dam rozhoduje bez ohledu na děti nebo partnera. Typickým příkladem je třeba 30letá žena na manažerské pozici, která žije sama, vydělává peníze, a ráda je investuje do svého vzhledu, aniž by zatím plánovala rodinu nebo přemýšlela nad pořízením potomka. „Často se setkávám s názorem, že umělá prsa mohou být problémem v pozdějším kojení, proto je potřeba brát ohled na budoucnost. Tak to samozřejmě není a implantáty nejsou žádnou překážkou. Maximálně se může stát, že se v průběhu tvorby mléka a kojení trochu natáhne kůže, kterou je potom vhodné upravit, ale ani to není pravidlem,“ komentuje MUDr. Bayer zvětšení prsou před pořízením potomka.

Všichni nechtějí velká prsa

Plastické operace mohou být čistě estetickou záležitostí, některé ženy ovšem k tomuto rozhodnutí vedou také zdravotní důvody. Nejčastějším situací je asi zmenšení prsou v důsledku bolesti zad. „Některé velmi obdařené ženy trpí velkou bolestí páteře, která je způsobená právě velikostí prsou narušující rovnováhu a správné držení těla. Zmenšení prsou ovšem nemusí být nic špatného, naopak se stává, že při zmenšení dojde automaticky také k modelaci tvaru, pacientce se uleví a jejímu celkovému vzhledu takový zákrok prospěje. Vše záleží na dohodě, jak přesně si žena v takovém případě představuje výsledek,“ říká doktor Bayer.

Velkou část pacientů tvoří také muži

Přestože není toto téma příliš časté, v posledních letech roste počet klientů plastické chirurgie také mezi muži. Nejčastějším typem zájemců přitom nejsou pánové, kteří by toužili vylepšit svůj hrudník pouze vložením implantátů, ale spíše se v mnoha případech jedná o odstranění následků hormonální poruchy nebo zvýšené obezity, kdy dojde k růstu prsou. „Zvětšené prsní žlázy nebo přebytečná kůže na prsou muže samozřejmě trápí. Jde o problém, který se velmi špatně skrývá u klasického oblečení, pobyt v plavkách potom může být pro některé pány úplně vyloučený, protože se stydí před svým okolím. Dnes už ovšem není výjimkou, že se nebojí o těchto věcech mluvit a konzultovat případnou operaci prsou s lékařem,“ uzavírá doktor Bayer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat